Faktaboks

Samveldet av nasjoner

på engelsk: The Commonwealth of Nations

Kart
Kart over Samveldet av nasjoner. Landene i blått er monarkier med den britiske monarken som statsoverhode. Landene i grønt har egne monarker. Landene i rosa er republikker.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Samveldet av nasjoner er en organisasjon som består av 56 stater, hvor det bor til sammen 2,5 milliarder mennesker. Organisasjonen ledes av den britiske monarken. De fleste statene som er medlemmer har vært britiske kolonier.

Historie

Logo
Samveldet av nasjoners logo.
Logo
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Grunnlaget for organisasjonen ble lagt midt på 1800-tallet, da de tidligere koloniene i Australia, Canada, New Zealand og Sør-Afrika fikk selvstyre. De fikk bestemme mye av politikken selv, men hadde den britiske monarken som statsoverhode.

Etter at flere av de tidligere koloniene ble selvstendige land, fortsatte de fleste som medlemmer av Samveldet.

Organisering

Portrett av en mann i nålestripet dressjakke. Håret er hvitt og grått, og gredd bakover.
Charles 3. er konge i Storbritannia. Derfor er han også leder av organisasjonen Samveldet av nasjoner. Han er også statsoverhode i 14 andre land som er med i Samveldet av nasjoner.
Foto av Charles 3
Av /NTB.

De viktigste verdiene i organisasjonen er demokrati og menneskerettigheter. Hvert annet år samles alle statsministerne i landene til et møte. Her diskuterer de hvordan de kan samarbeide om blant annet utdanning, vitenskap og idrett.

Noen land har blitt stengt ute hvis de har brutt menneskerettighetene eller ikke hatt demokratiske valg.

Hvert fjerde år arrangeres Samveldelekene. Dette er en idrettskonkurranse som ligner på OL.

Storbritannia og 14 andre av landene som er med i samveldet har den britiske monarken som statsoverhode. De andre landene har en annen monark eller er republikker.

Medlemsland

Afrika

Amerika

Asia

Oseania

Europa

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør