Faktaboks

Malawi
Hovedstad
Lilongwe
Innbyggertall
19,4 millioner
Størrelse
94 280 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Lazarus Chakwera
Språk
chichewa, engelsk
Nasjonaldag
6. juli
Valuta
malawisk kwacha
Flagg
plassering av Malawi på jordkloden. Kart
Malawi (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Malawi er et land som ligger sørøst i Afrika. Landet grenser til Mosambik, Tanzania og Zambia. Hovedstaden heter Lilongwe.

Natur og klima

Plassering av Malawi med naboland rundt, kart.
Malawi og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mesteparten av Malawi ligger mellom 1000 og 1500 meter over havet. Landet består av mye skog, savanner, innsjøer og fjell. Landet er rundt en tredel av Norge i størrelse.

Malawisjøen er Afrikas tredje største innsjø. Rundt og i innsjøen drives det mye fiske og turisme. Det høyeste fjellet i landet er Sapitwa-toppen i Mulanje-fjellene, 3002 meter over havet.

Nasjonaldyret er Thompsons gaselle. Det lever også blant annet elefant, sebra, antilope, løve, leopard og flodhest i landet.

Malawi har et tropisk klima med varmt vær hele året. Fra november til mars regner det mye.

Folk og kultur

Malawi er et av de landene i Afrika hvor folk bor tettest. Halvparten av befolkningen er under 18 år. Over 80 prosent av menneskene bor på landsbygda.

De største folkegruppene i landet er chewa og lhomwe. Det bor også flere andre folkegrupper i Malawi som har eget språk og kultur.

Engelsk og chichewa er offisielle språk. Chichewa er morsmål for rundt halvparten av befolkningen. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen krever ikke skolepenger, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til 14 år. Mange barn slutter på skolen før de er ferdige med grunnskolen, blant annet fordi foreldrene har lav inntekt og ikke kan betale for skoleuniform og skrivebøker.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Malawi er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten velges for en periode på fem år. Presidenten leder også regjeringen.

Malawi fikk flere politiske partier og demokrati i 1994, men det har de siste tiårene vært mye korrupsjon i landet.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk, fiske og handel. Landet tjener penger på blant annet å selge tobakk, te og sukker til andre land.

Malawi er medlem av blant annet FN, Den afrikanske union og Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika.

Historie

Det er funnet spor etter mennesker i dagens Malawi som er mer enn 50 000 år gamle. På 1500-tallet laget folkegrupper rundt Malawisjøen et stort rike som het Maravi.

På 1800-tallet drev arabiske handelsfolk slavehandel med mange malawiere. På slutten av 1800-tallet ble området en britisk koloni, i 1907 fikk det navnet Nyasaland.

Kampen for selvstendighet begynte på 1940-tallet, og i 1964 ble landet selvstendig. Malawi var en stat med bare ett politisk parti fra 1964 til 1993. Det var det eneste landet i Afrika som samarbeidet med apartheid-styret i Sør-Afrika i denne perioden.

Malawi er i dag et av landene i verden med lavest inntekt.

Malawi og Norge

Norge har gitt bistand til Malawi i mange år. Blant annet har landene samarbeidet om utdanning og helse.

Les mer i Lille norske leksikon

  • Afrika
  • turisme
  • elefanter
  • slaveri

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt