Faktaboks

Vanuatu
Hovedstad
Port Vila
Innbyggertall
313 000
Størrelse
12 190 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Nikenike Vurobaravu
Språk
bislama, fransk, engelsk
Nasjonaldag
30. juli
Valuta
vanuatisk vatu
Flagg
plassering av Vanuatu på jordkloden. Kart
Vanuatu (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Vanuatu er et land og en øygruppe som ligger i Stillehavet og hører til verdensdelen Oseania. Hovedstaden heter Port Vila.

Natur og klima

Plassering av Vanuatu med naboland rundt, kart.
Vanuatu og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Vanuatu består av 82 øyer. Landet ligger 200 kilometer øst for kysten av Australia.

De større øyene i landet består av flere aktive vulkaner og fjell. Det er vanlig med vulkanutbrudd og jordskjelv. Ved kysten er det mange korallrev, laguner og klipper. Det er også regnskog i landet. Det høyeste fjellet heter Tabwemasana, 1879 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land i øygruppen, men i havet utenfor kysten lever hval, hai, delfin og mange hundre forskjellige fiskearter.

Vanuatu har tropisk klima med varmt vær hele året. Hvis havet fortsetter å stige på grunn av klimaendringer, kan flere av øyene forsvinne.

Folk og kultur

Nesten hele befolkningen er melanesiere. De har opprinnelse fra andre øyer i Stillehavet og deler av Indonesia. Det bor også en liten minoritet av europeere og asiater i landet.

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen bor på landsbygda. Bislama, engelsk og fransk er offisielle språk. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 13 år. Færre barn går på skole på Vanuatu enn i de andre landene i Stillehavet.

Fotball og basketball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Vanuatu er en demokratisk republikk med president som statsoverhode. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Det har i perioder vært mye arbeidsledighet i Vanuatu. Mange mennesker jobber med fiske, jordbruk og turisme. Landet tjener penger blant annet på å selge fisk og kakao til andre land.

Mange internasjonale banker holder til i hovedstaden Port Vila. Landet blir regnet som et skatteparadis.

Vanuatu er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

De første menneskene kom til øyene som i dag heter Vanuatu for flere tusen år siden. De kom fra andre øyer i Stillehavet.

På 1500-tallet kom portugisiske sjøfarere til øygruppen. Utover på 1800-tallet ble øygruppen kolonisert og delt mellom Frankrike og Storbritannia.

Under andre verdenskrig var øyene en viktig militærbase for de allierte styrkene i Stillehavet. I 1980 ble Vanuatu selvstendig.

Vanuatu er i dag et av de landene i verden med lavest inntekt. De siste tiårene har landet satset mye på turisme.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør