Faktaboks

Malta
Hovedstad
Valletta
Innbyggertall
523 000
Størrelse
316 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Myriam Spiteri Debono
Språk
maltesisk, engelsk
Nasjonaldag
21. september
Valuta
euro
Flagg
plassering av Malta på jordkloden. Kart
Malta (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Malta er et land som ligger sør i Europa. Landet ligger i Middelhavet og har ikke grenser til andre land. Hovedstaden heter Valletta og er Europas sørligste hovedstad.

Natur og klima

Plassering av Malta med naboland rundt, kart.
Malta og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Landet består av tre større øyer hvor det bor folk, og flere små øyer som er ubebodde.

Langs kysten er det mange klipper, små sandstrender, bukter og grotter. Det er også noen lave åser i landet. Det høyeste punktet ligger 252 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land i Malta, men i havet utenfor kysten lever det haier, delfiner og mange forskjellige fiskeslag.

Malta får mesteparten av strøm og energi fra fossilt brennstoff som olje. Landet har et klima med varme somre og milde vintre.

Folk og kultur

De fleste menneskene i landet bor på hovedøya som heter Malta. Størstedelen av befolkningen er maltesere med arabisk, italiensk og britisk bakgrunn.

Nesten hele befolkningen bor i byer og tettsteder. Maltesisk og engelsk er offisielle språk. Kristendom er den største religionen; de fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 16 år. Videregående skole og universitetet er også gratis i landet.

Fotball og vannpolo er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Malta er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og presidenten velges for en periode på fem år.

Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet. Det er 16-års aldersgrense for å få lov til å stemme ved valg i landet.

Mange mennesker i Malta jobber med turisme og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge maskiner, medisiner og grønnsaker til andre land.

Malta er medlem av blant annet FN, EU og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det har bodd mennesker i det som i dag er Malta i flere tusen år. Øygruppen har vært okkupert av mange folkegrupper og store riker gjennom historien.

Malta ble erobret av Napoleon i 1798, men fikk hjelp av Storbritannia til å jage bort franskmennene. I 1814 ble Malta en britisk koloni.

Malta ble selvstendig i 1964. Etter selvstendigheten samarbeidet landet i flere år med Sovjetunionen. Fra slutten av 1980-tallet har landet samarbeidet mest med USA og land i Europa, spesielt EU-land.

Malta har i dag høy inntekt og et godt helsevesen. Hvert år besøker over to millioner turister landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør