Faktaboks

Ghana
Hovedstad
Accra
Innbyggertall
33,5 millioner
Størrelse
227 533 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Nana Akufo-Addo
Språk
engelsk
Nasjonaldag
6. mars
Valuta
ghanesisk cedi
Flagg
plassering av Ghana på jordkloden. Kart
Ghana (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ghana er et land som ligger vest i Afrika. Landet grenser til Elfenbenskysten, Burkina Faso, Togo og har kyst mot Atlanterhavet. Hovedstaden heter Accra.

Natur og klima

Plassering av Ghana med naboland rundt, kart.
Ghana og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ghana er litt mer enn halvparten så stort som Norge. Landet har en lang kyst mot Atlanterhavet med mange sandstrender. Lenger inn i landet er det savanner, regnskog og områder for jordbruk. Det er lite fjell i landet. Høyeste punkt i landet er Mount Afadjato, 885 meter over havet.

Nasjonaldyret er en gulbrun ørn. I Ghana lever det også elefanter, bøfler, antiloper, løver, leoparder, flodhester, sjimpanser og mange forskjellige fuglearter.

Mesteparten av strøm i landet kommer fra olje og gass. Ghana lager også miljøvennlig energi som kommer fra vannkraftverk.

Ghana har et tropisk klima med varme temperaturer året rundt.

Folk og kultur

De fleste menneskene i Ghana bor i områdene langs kysten og i byer.

I Ghana er det 75 forskjellige folkegrupper, hvor mange har sitt eget språk og kultur. Akan er den største folkegruppen. Engelsk er offisielt språk. Kristendommen er den største religionen.

Alle barn må gå skole fra de er 6 år til de er 15 år. Nesten alle fullfører barneskolen, men en del barn slutter når de begynner på ungdomsskolen.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Landet har mange fotballspillere som har spilt i europeiske klubber.

Politikk og økonomi

Ghana er en republikk med president som øverste leder. Landet er et demokrati, og det er valg i landet hvert fjerde år.

Litt over halvparten av menneskene i Ghana jobber med landbruk. Landet tjener penger på å selge olje, gull og kakao til andre land.

Ghana er blant annet medlem av FN, Samveldet av nasjoner og Den afrikanske union.

Historie

Ghana bestod i middelalderen av mange ulike riker som kriget med hverandre. På 1500-tallet kom folk fra Europa til Ghana for å handle med gull og elfenben. Mange slaver ble også tatt av europeere i området. I 1901 ble Ghana britisk koloni. De kalte landet for Gullkysten fordi det var så mye gull der.

I 1957 ble Ghana det første selvstendige landet vest i Afrika. I perioder etter selvstendigheten var det mye uro og militærkupp i landet.

Ghana fikk ny grunnlov og sitt første demokratiske valg i 1992. Fra 1996 til 2006 var ghaneseren Kofi Annan FNs generalsekretær.

På 2000-tallet har Ghana hatt økonomisk vekst og et fredelig styre.

Ghana og Norge

Flere norske bedrifter samarbeider med Ghana om havmiljø og olje.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør