Faktaboks

Belize
Hovedstad
Belmopan
Innbyggertall
441 500
Størrelse
22 810 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Charles 3
Språk
engelsk
Nasjonaldag
21. september
Valuta
belizisk dollar
Flagg
plassering av Belize på jordkloden. Kart
Belize (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Belize er et land som ligger i Nord-Amerika. Landet grenser til Mexico og Guatemala. Hovedstaden heter Belmopan.

Natur og klima

Plassering av Belize med naboland rundt, kart.
Belize og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Belize hører til Mellom-Amerika og har kyst mot Det karibiske hav. Utenfor kysten ligger verdens nest lengste korallrev.

Det er også mye regnskog og en lav fjellkjede i Belize. Den høyeste toppen heter Doyle’s Delight, 1124 meter over havet.

Nasjonaldyret er bairdtapir, som er et stort pattedyr. Det lever også jaguar, puma, brølaper, beltedyr, krokodille og skilpadder i landet.

Belize får strøm og energi både fra fossilt brennstoff og vannkraftverk.

Belize har tropisk klima med varmt vær hele året. Landet ligger i et område som er utsatt for orkaner og flom.

Folk og kultur

Rundt halvparten av befolkningen er mestiser, som er en blanding av amerikanske urfolk og mennesker med europeisk opprinnelse. Urfolket maya bor også i landet.

Rundt halvparten av befolkningen bor i byer. Engelsk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen, likt fordelt mellom katolikker og protestanter.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Det undervises på engelsk, men mange barn har et annet språk som morsmål.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Softball og baseball er også populære idretter i landet.

Politikk og økonomi

Belize er et monarki. Den britiske monarken er statsoverhode, og Belize er medlem av Samveldet av nasjoner. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Kriminalitet knyttet til narkotika har vært et stort problem. Det har også vært mye fattigdom blant urbefolkningen i landet.

Mange mennesker jobber med turisme og handel. Landet tjener penger på blant annet å selge frukt og kakao til andre land.

Belize er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

De første menneskene levde i det som i dag er Belize for rundt 10 000 år siden. Fra rundt 2000 fvt. til 900 evt. bygde mayafolk byer og store templer. Mayafolket lagde også et skriftsystem.

På 1500-tallet kom spanske sjøfarere til området. Da var det få folk igjen etter mayakulturen. Hundre år senere bosatte engelske og skotske sjøfolk seg i Belize og kjempet mot spanjolene om området.

Etter mange konflikter ble Belize en britisk koloni i 1862. Da Guatemala ble selvstendig i 1821, hadde de krevd deler av Belize. Konflikten om grensen mellom Belize og Guatemala har vart frem til i dag.

Først i 1981 ble Belize en selvstendig stat. De siste tiårene har landet fått bedre økonomi, men det er fremdeles mange med veldig lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo