Faktaboks

Bahamas
Hovedstad
Nassau
Innbyggertall
389 400
Størrelse
10 010 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Charles 3.
Språk
engelsk
Nasjonaldag
10. juli
Valuta
bahamansk dollar
Flagg
plassering av Bahamas på jordkloden. Kart
Bahamas (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bahamas er et land og en øygruppe som ligger i Atlanterhavet og hører til Nord-Amerika. Hovedstaden heter Nassau.

Natur og klima

Plassering av Bahamas med naboland rundt, kart.
Bahamas og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Bahamas består av 15 større og flere hundre mindre øyer. Øyene er en del av Karibia. Langs kysten er det mange hvite sandstrender, grotter under vann og korallrev.

Den største øya i landet heter Andros. Mesteparten av landet er flatt, og høyeste punkt er 63 meter over havet. Det er også tropiske trær som kokospalmer, sanddyner og sumpområder i øygruppen.

Det er få pattedyr som lever på land på Bahamas, men i havet utenfor kysten lever delfiner, haier og mange andre forskjellige fiskearter. Skilpadder lever også ved kysten.

Bahamas har et tropisk klima med varmt vær hele året. Øygruppen er utsatt for orkaner og stormer. De flate øyene kan bli påvirket av klimaendringer fordi havet kan stige.

Folk og kultur

Foto av gris og måke i vannet
På Bahamas lever det ville griser. Her er en av dem på svømmetur med en måke på ryggen.
Foto av gris og måke i vannet
Av /Shutterstock.

Rundt 90 prosent av befolkningen kalles afro-bahamanere. Mange av innbyggerne er etterkommere av afrikanske slaver.

Nesten fem prosent av befolkningen har britisk, amerikansk eller kanadisk opprinnelse. Engelsk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 15 år. Det finnes også privatskoler, universiteter og høyskoler på Barbados.

Fotball, friidrett og basketball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Bahamas er et demokrati og monarki. Den britiske monarken er statsoverhode, og landet er medlem av Samveldet av nasjoner. Det er regjeringen og statsministeren som styrer landet.

De siste tiårene har det blitt mer kriminalitet på Bahamas. Landet har særlig hatt problemer med smugling av narkotika i perioder.

Mange mennesker på Bahamas jobber med turisme, økonomi og handel. Landet tjener penger blant annet på turisme og på å registrere skip fra andre land.

Bahamas er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

Urfolket taino kom til øyene som i dag heter Bahamas for over tusen år siden. Tainoene kom fra andre øyer i Det karibiske hav.

Oppdageren Kristoffer Columbus kom til øygruppen i 1492. I løpet av de neste tiårene tok spanjolene mange slaver fra den lokale befolkningen og sendte dem til andre land.

På 1600-tallet bosatte britene seg på øyene, og i 1718 gjorde Storbritannia Bahamas til en koloni. Utover 1900-tallet fikk Bahamas mer selvstendighet, og i 1973 ble landet selvstendig.

Bahamas er i dag et av de landene i Karibia med høyest inntekt. Mange tusen turister besøker øygruppen hvert år. Landet er særlig populært blant dykkere blant annet fordi vannet er veldig klart.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo