Foto av fire skoleelever i en gymsal. Salen er delt med benker. Det er to elever på hver side av benkene. Nærmest står ei jente med ryggen til, hun holder en fotball. Vendt mot henne står en gutt og ei jente med med ansiktet vendt mot henne. Ved siden av jenta med ballen er en gutt i bevegelse inn i bildet. Foto
Idrett som skolefag i Norge heter kroppsøving. Her spiller fire elever kanonball på en videregående skole i Oslo.
Kanonball
Av /NTB.

Idrett er å bruke kroppen til fysisk aktivitet. Mange driver med idrett for å komme i bedre form og få bedre helse, eller fordi de synes det er gøy. Idrett og sport betyr omtrent det samme. De to ordene brukes om hverandre.

Å være i aktivitet er viktig for folks helse. Derfor er idrett et eget fag på skolen. Faget heter kroppsøving, men mange kaller det gym. I gym lærer man forskjellige aktiviteter og at det er viktig å passe på sin egen kropp.

Organisert idrett

Mange driver med idrett for å være med på trening til konkurranser sammen med andre. Det kalles organisert idrett eller konkurranseidrett.

Noen av de største idrettene i Norge er fotball, langrenn, håndball og løping. Det er over 12 000 idrettslag i Norge som arrangerer treninger og konkurranser i mange forskjellige idretter.

Det koster som oftest penger å være medlem i et idrettslag. Man betaler for at idrettslaget arrangerer treninger, konkurranser og kamper man kan være med på.

I organisert idrett har de forskjellige idrettene egne regler alle må følge for at konkurransen skal være rettferdig.

Uorganisert idrett

Det er også mange som driver med idrett uten å være med i konkurranser. Å gå eller løpe en tur i skogen eller i byen, å trene på senter eller spille fotball med venner er også idrett.

Da bestemmer man selv når man vil ha trening, og kan følge sine egne regler. Dette kalles uorganisert idrett eller mosjon

Toppidrett

Noen bruker nesten all sin tid på å prøve å bli best i en idrett. Det kalles toppidrett.

For mange av de som driver med toppidrett er idrett jobben deres. Men det er stor forskjell på hvor mye penger man kan tjene i de forskjellige idrettene.

Store konkurranser i idrett er veldig populære. Mange kjøper billetter, og enda flere ser konkurransene på TV eller nett. Toppidrett er derfor også underholdning for mange mennesker.

De mest populære idrettene å se på i Norge er langrenn, skiskyting, fotball, håndball og friidrett.

Breddeidrett

De fleste som driver med organisert idrett, driver ikke med toppidrett. De trener ikke like ofte, og er ikke med i like store konkurranser. Å drive med idrett uten at man bruker nesten all sin tid på å bli best, kalles breddeidrett.

For mange som driver breddeidrett er det like viktig å å gjøre noe sammen med andre som å konkurrere eller bli god i noe.

Organisasjonen for idrett i Norge heter Norges Idrettsforbund (NIF). Til sammen er det over 2,1 millioner mennesker som er medlemmer der. Det gjør Norges Idrettsforbund til Norges største frivillige organisasjon.

Les mer i Lille norske leksikon

  • trening
  • NM

Faktasjekk av

Jørn Sundby