Faktaboks

OL

De olympiske leker

Foto fra langrennsløype i strålende sol. Sju løpere går etter hverandre. Bak løperne og OL-ringene er det en rekke høye, snødekte fjell.
OL-ringene sees i bakgrunnen under 15 kilometer skibytte kvinner under OL i Sotsji i Russland. Blant annet med de norske skiløperne Marit Bjørgen, Therese Johaug og Heidi Weng.
Fra OL i Sotsji i Russland i 2014
Av /Aftenposten.
Lisens: Begrenset gjenbruk

OL er konkurranser i mange forskjellige idretter som foregår over en periode på noen uker. Det arrangeres OL annethvert år, og det er vinter-OL og sommer-OL annenhver gang. Det vil si at det er fire år mellom hvert vinter-OL, og fire år mellom hvert sommer-OL.

OL står for De olympiske leker.

De beste lagene og utøverne fra landene i verden kan delta i OL. OL er for voksne, men det arrangeres også ungdoms-OL for ungdommer mellom 15 og 18 år.

Det er forskjellige land som arrangerer OL hver gang. Landet som har OL arrangerer også paralympiske leker samme år.

Norge i OL

Norge er ett av de beste landene i verden i vinter-OL. Den idretten norske utøvere vinner flest gullmedaljer i er langrenn.

I sommer-OL vinner ikke Norge like ofte. I hele OL-historien er skyting og seiling de to idrettene Norge har vunnet flest gullmedaljer.

Vinter-OL har vært i Norge to ganger: I Oslo i 1952 og i Lillehammer i 1994. Lillehammer arrangerte også ungdoms-OL i 2016. Norge har aldri arrangert sommer-OL.

Konkurranser i OL

I vinter-OL i 2026 konkurrerer man i:

I sommer-OL i 2024 konkurrerer man i:

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby