Faktaboks

Guyana
Hovedstad
Georgetown
Innbyggertall
770 000
Størrelse
196 850 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Mohamed Irfaan Ali
Språk
engelsk
Nasjonaldag
23. februar
Valuta
guyansk dollar
Flagg
plassering av Guyana på jordkloden. Kart
Guyana (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Guyana er et land som ligger i Sør-Amerika. Landet grenser til Surinam, Brasil og Venezuela. Hovedstaden heter Georgetown.

Natur og klima

Plassering av Guyana med naboland rundt, kart.

Guyana og naboland

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Guyana har kyst mot Atlanterhavet i nord. Langs kysten er det blant annet strender, sumper og små landsbyer. Landet er litt mer enn halvparten så stort som Norge.

Mesteparten av landet består av regnskog. Det er også flere elver, savanner og fjellområder i landet. Det høyeste fjellet heter Mount Roraima, 2810 meter over havet.

Jaguar er nasjonaldyret. I regnskogen lever også pungrotter, maurslukere, beltedyr, dovendyr, puma og forskjellige bjørnearter. I tillegg er det mer enn 750 ulike fuglearter i Guyana.

Guyana får strøm og energi både fra fossilt brennstoff og fornybare energikilder som vannkraft.

Guyana har tropisk klima med varmt vær hele året. I perioder regner det mye.

Folk og kultur

Det bor mange mennesker med indisk og afrikansk opprinnelse i landet. Det bor også mange andre folkegrupper i Guyana. I regnskogen bor det flere urfolk med egne språk og kulturer.

Mesteparten av befolkningen bor langs kysten og på landsbygda. Guyana er det eneste landet i Sør-Amerika hvor engelsk er offisielt språk. Kristendom den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 16 år. Det finnes både offentlige og private skoler i landet.

Fotball, cricket og basketball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Guyana er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten velger statsministeren og regjeringen, og sammen deler de makten i landet. Guyana er et demokrati.

Det har i perioder vært uro og konflikter mellom ulike folkegrupper i landet.

Mange mennesker i Guyana jobber med jordbruk og gruvedrift. Landet tjener penger på blant annet å selge sukker, ris og gull til andre land. Det er også olje i landet.

Guyana er medlem av blant annet FN og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det har bodd urfolk i det som i dag er Guyana i flere tusen år. De fleste urfolkene levde som nomader frem til den europeiske koloniseringen begynte på 1500-tallet.

Mange slaver ble fraktet fra Afrika til Guyana for å jobbe på store gårder (plantasjer) som dyrket sukker.

Storbritannia opprettet en koloni i 1828. Fram til landet ble selvstendig i 1966 flyttet mange indere til landet for å jobbe.

Etter at Guyana fant olje på 2000-tallet har landet fått bedre økonomi, men det er fremdeles store forskjeller mellom de som har høy og lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tor Opsvik
Universitetet i Oslo