Faktaboks

Maldivene
Hovedstad
Malé
Innbyggertall
568 400
Størrelse
300 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Mohamed Muizzu
Språk
maldivisk (divehi)
Nasjonaldag
26. juli
Valuta
maldivisk rufiyaa
Flagg
plassering av Maldivene på jordkloden. Kart

Maldivene (mørkegrønt) ligger i Asia.

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Maldivene er et land som består av øyer i Indiahavet i Asia. Landet ligger sørvest for India og Sri Lanka. Hovedstaden heter Malé.

Natur og klima

Plassering av Maldivene med naboland rundt, kart.
Maldivene og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Mer enn 80 prosent av Maldivene ligger mindre enn én meter over havet. Maldivene er jordas flateste og lavest beliggende land. Landet er litt under halvparten av Oslo i størrelse.

Maldivene består av 1192 små og store øyer. Ved mange av øyene er det sandstrender som er populære blant innbyggerne og turister. Det er også tropisk regnskog på flere av øyene. Det høyeste punktet er bare 2,4 meter over havet.

Det er få ville dyr på Maldivene, men i havet utenfor kysten lever havskilpadder og over 20 forskjellige hvalarter.

Maldivene har et tropisk klima med varmt vær hele året. Fra mai til august regner det mye.

Maldivene er på FNs liste over land som er mest utsatt for global oppvarming. Hele landet kan forsvinne dersom havet fortsetter å stige.

Folk og kultur

Den største folkegruppen på Maldivene er dhivehi. Det bor også mennesker med indisk og srilankisk opprinnelse i landet. Rundt 220 av øyene er bebodde.

Offisielt språk er dhivenhi. Skriftspråket heter thaana og skrives fra høyre mot venstre. Islam er den største religionen. Andre religioner er ikke tillatt.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 15 år. Over 80 prosent av elevene begynner på videregående skole.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Maldivene er en republikk med president som statsoverhode. Politiske partier var forbudt på Maldivene frem til 2005. I 2008 fikk landet ny grunnlov og sitt første demokratiske valg.

Myndighetene i landet har blitt kritisert for å kontrollere politiske partier og for ikke å følge ytringsfriheten. Man må være muslim for å bli statsborger i landet.

Mange mennesker i landet jobber med fiske og turisme. Landet tjener penger blant annet på turisme og på å selge fisk til andre land.

Maldivene er medlem av blant annet FN og Verdens helseorganisasjon.

Historie

De første menneskene kom til Maldivene for rundt 3000 år siden. De fleste av dagens innbyggere er etterkommere av østafrikanske og arabiske sjøfarere som kom til øyene på 1100-tallet.

Islam ble offisiell religion på Maldivene i 1153. Portugiserne erobret øyene på 1500-tallet, men ble beseiret av lokale krigsherrer etter bare 17 år.

Maldivene var en britisk koloni fra 1887 til landet ble selvstendig i 1965. Etter selvstendigheten var det flere diktaturer som undertrykte befolkningen på øyene.

De siste tiårene har Maldivene fått mye bedre økonomi, men det er fremdeles mange mennesker med lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør