Faktaboks

Barbados
Hovedstad
Bridgetown
Innbyggertall
281 600
Størrelse
430 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Sandra Mason
Språk
engelsk
Nasjonaldag
30. november
Valuta
barbadisk dollar
Flagg
plassering av Barbados på jordkloden. Kart
Barbados (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Barbados er et land og en øy som ligger i Atlanterhavet og hører til Nord-Amerika. Hovedstaden heter Bridgetown.

Natur og klima

Plassering av Barbados med naboland rundt, kart.
Barbados og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Barbados er det landet som ligger lengst øst av landene i Karibia. Landet har kyst til Det karibiske hav og Atlanterhavet. Barbados er omtrent like stort som Oslo i størrelse.

Det er korallrev i havet rundt mesteparten av øya. Det er også mange strender, bukter og klipper langs kysten på Barbados. I tillegg er det tropiske trær som kokospalmer og flere grotter på øya.

Det er få pattedyr som lever på land på Barbados, men i havet utenfor kysten lever delfiner, haier, flygefisker og mange andre forskjellige fiskearter.

Barbados får mesteparten av strøm og energi fra fossilt brennstoff. Landet har også litt solenergi og vindkraft.

Barbados har et tropisk klima med varmt vær hele året. Landet er utsatt for orkaner og stormer. Den flate øya kan også bli påvirket av klimaendringer fordi havet kan stige.

Folk og kultur

Nærbilde av Rihanna og prins Harry som lytter til konserten.
Artisten Rihanna fra Barbados og prins Harry fra Storbritannia deltar på en konsert i hovedstaden Bridgetown. Konserten ble arrangert for å feire at Barbados hadde vært et selvstendig land i 50 år.
Foto av Rihanna og prins Harry i 2016
Av /Getty.

Barbados er det landet i Karibia der folk bor tettest. Over 90 prosent av befolkningen er av afrikansk opprinnelse. Mange er etterkommere av slaver.

Det bor også en minoritet av mennesker med blant annet europeisk, asiatisk og arabisk bakgrunn i landet. Engelsk er offisielt språk. Kristendom den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 16 år. Det finnes også privatskoler og universitet på Barbados.

Cricket, fotball, basketball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Barbados er en republikk og demokrati. Presidenten er statsoverhode. Det er regjeringen og statsministeren som styrer landet.

Barbados ble en republikk i 2021, og fikk sin første president samme år. Før det var de et monarki, og hadde samme statsoverhode som Storbritannia og andre land i Samveldet av nasjoner. I 2018 fikk landet sin første kvinnelige statsminister.

Mange mennesker på Barbados jobber med turisme, økonomi og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge sukker, kjemikalier og klær til andre land.

Barbados er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det hadde bodd forskjellige urfolk på Barbados i mange hundre år før portugisiske sjømenn kom til øya på 1500-tallet.

Da britene kom til øya på begynnelsen av 1600-tallet, hadde mange fra urfolkene flyktet til andre øyer i Karibia. Barbados ble britisk koloni i 1627. Britene hentet mange tusen slaver fra Afrika for å arbeide på store gårder kalt plantasjer.

Slaveriet ble forbudt på Barbados i 1834. Utover 1900-tallet fikk landet mer selvstendighet, og i 1966 ble Barbados selvstendig fra Storbritannia.

Barbados er et av de landene i Karibia med høyest inntekt. Hvert år kommer det mange flere turister til landet enn det er innbyggere på Barbados. Landet er særlig populært blant dykkere fordi vannet er veldig klart.

Les mer i Lille norske leksikon

  • Nord-Amerika
  • kolonialisme
  • slavehandelen over Atlanterhavet
  • avkolonisering

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo