Faktaboks

Storbritannia
Hovedstad
London
Innbyggertall
67,1 millioner
Størrelse
241 930 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Charles 3.
Språk
engelsk, skotsk-gælisk, walisisk
Valuta
britiske pund
Flagg
plassering av Storbritannia på jordkloden. Kart
Storbritannia (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Storbritannia er et land som ligger på De britiske øyer i Europa. Området består av landene England, Wales, Skottland og Nord-Irland. Flere øyer rundt om i verden hører også til Storbritannia. Hovedstaden heter London.

Natur og klima

Plassering av Storbritannia med naboland rundt, kart.
Storbritannia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Storbritannia har kyst mot både Atlanterhavet og Nordsjøen. Nord-Irland har grense til Irland.

I Skottland og Wales er det mange innsjøer, elver, fjell og fjorder. Mesteparten av landskapet i Nord-Irland og England er lavland med gressletter og åser.

Langs kysten i Storbritannia er det mange strender og bratte klipper. Pinnsvin, hare, kanin og rev er vanlige dyr i hele landet.

Rundt 75 prosent av landets strøm kommer fra fossile energikilder som olje og gass.

Storbritannia har et mildt klima med ganske mye regn hele året.

Folk og kultur

Fjellet i bakgrunnen med noen hus og en innsjø i bakgrunnen.
Det høyeste fjellet i Storbritannia er Ben Nevis. Det ligger i Skottland og er 1343 meter over havet.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Mesteparten av innbyggerne i Storbritannia er etterkommere av ulike folkegrupper fra Vest-Europa, blant annet keltere. Disse kom til øyene i jernalderen.

På 1900-tallet innvandret mange mennesker fra de britiske koloniene til Storbritannia. Om lag tre prosent av befolkningen kommer fra afrikanske eller karibiske land og cirka fire prosent kommer fra India og Pakistan.

Rundt 85 prosent av menneskene i Storbritannia bor i England. Engelsk er det offisielle språket. Kristendom er den største religionen.

Både grunnskole og videregående skole er gratis. Det er mer enn 300 universiteter og høyskoler i Storbritannia. Mange norske studenter studerer i Storbritannia.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. England var det første landet i verden som begynte å spille fotball på 1800-tallet.

Politikk og økonomi

Storbritannia er et demokrati og monarki. Kongen er statsoverhode. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet. Storbritannia er med i Samveldet av nasjoner.

Mange mennesker i Storbritannia jobber med handel og turisme. Landet tjener penger på blant annet å selge olje og biler til andre land.

Storbritannia er medlem av FN og NATO.

Storbritannia meldte seg ut av EU etter en folkeavstemning i 2016. De var medlem av EU fra 1974 til 2020.

Historie

I middelalderen ble mange små kongeriker til tre ganske store land: England, Skottland og Wales. Wales ble lagt under den engelske kongen på 1200-tallet.

I 1707 inngikk England og Skottland en union de kalte Storbritannia. I denne perioden startet den industrielle revolusjon i Storbritannia. I 1801 ble også Irland med i unionen. Mesteparten av Irland gikk ut av unionen i 1921, men Nord-Irland ble igjen.

Frem til 1900-tallet erobret Storbritannia mange kolonier over hele verden og var verdens mektigste land.

Under første verdenskrig og andre verdenskrig kjempet Storbritannia mot Tyskland. Etter andre verdenskrig ble de fleste koloniene selvstendige land.

I dag har Storbritannia en av verdens største økonomier. Mange millioner turister besøker landet hvert år.

Storbritannia og Norge

Norge har samarbeidet tett med Storbritannia om kultur og økonomi i flere hundre år. Den norske kongen og regjeringen flyktet til Storbritannia under andre verdenskrig.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør