Faktaboks

Hovedstad
Honiara
Innbyggertall
707 800
Størrelse
27 990 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Charles 3.
Språk
engelsk
Nasjonaldag
7. juli
Valuta
salomonsk dollar
Flagg
plassering av Salomonøyene på jordkloden. Kart
Salomonøyene (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Salomonøyene er et land og en øygruppe som ligger i Stillehavet og hører til verdensdelen Oseania. Hovedstaden heter Honiara.

Natur og klima

Plassering av Salomonøyene med naboland rundt, kart.
Salomonøyene og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Salomonøyene består av nesten 1000 øyer. Landet ligger øst for Papua Ny-Guinea og nordøst for Australia. De åtte største øyene ligger i to parallelle rekker. Øyene har mange vulkaner og fjell, og rammes ofte av jordskjelv. Det høyeste fjellet heter Mount Popomanaseu, 2335 meter over havet.

Ved kysten er det mange korallrev, laguner, strender og klipper.

Havskilpadde er nasjonaldyr. Det lever også pungdyr, flaggermus, krokodille og andre dyr i landet. Flere fuglearter finnes bare på Salomonøyene. I havet utenfor kysten er det blant annet delfiner og flere hvalarter.

Salomonøyene har tropisk klima med varmt vær hele året. Flere av øyene kan forsvinne dersom havet fortsetter å stige på grunn av klimaendringer.

Folk og kultur

Over 90 prosent av befolkningen er melanesiere. Det bor også folk fra andre øyer i Stillehavet, kinesere og europeere i landet.

Engelsk er offisielt språk, men snakkes bare av én til to prosent av befolkningen. Salomonsk pidgin, som har vært brukt som hjelpespråk på øyene i flere hundre år, brukes mest i dagliglivet. Mer enn 90 prosent av befolkningen er kristne, de fleste er protestanter.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 13 år.

Fotball, rugby og friidrett er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Salomonøyene er et monarki. Den britiske monarken er statsoverhode. Landet er medlem av Samveldet av nasjoner. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Salomonøyene er et demokrati, men i perioder har det vært mye korrupsjon i landet.

Mange mennesker jobber med fiske, jordbruk og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge fisk og tømmer til andre land.

Salomonøyene er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

De første menneskene kom til øyene som i dag heter Salomonøyene fra Asia og andre øyer i Stillehavet for flere tusen år siden.

På 1500-tallet oppdaget spanske sjøfarere øygruppen. I løpet av de neste århundrene utforsket flere europeiske land øyene, før landet ble en britisk koloni i 1893.

Etter at Japan okkuperte Salomonøyene en periode under andre verdenskrig, fikk de allierte igjen kontroll over øyene i 1944. Fremdeles ligger det mange skipsvrak på bunnen av havet utenfor kysten av øyene.

Salomonøyene ble selvstendig fra britene i 1978. Etter selvstendigheten var det flere perioder med uro og konflikter i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør