Faktaboks

Australia
Hovedstad
Canberra
Innbyggertall
26,2 millioner
Størrelse
7 692 020 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Charles 3.
Språk
engelsk er mest brukt
Nasjonaldag
26. januar
Valuta
australsk dollar
Flagg
plassering av Australia på jordkloden. Kart
Australia (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Australia er et land og et kontinent som ligger i verdensdelen Oseania. Landet har også flere mindre øyer. Det har kyst til Indiahavet i vest og til Stillehavet i øst. Hovedstaden heter Canberra.

Natur og klima

Plassering av Australia med naboland rundt
Australia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Australia er verdens sjette største land og Jordas minste kontinent.

Omtrent en tredjedel av Australia er dekket av ørken. Det er også regnskog, fjell, gressletter og mange strender langs kysten av landet.

Utenfor kysten i nordøst ligger Great Barrier Reef, som er verdens lengste korallrev. Det høyeste fjellet i landet heter Mount Kosciuszko, 2229 meter over havet.

Nasjonaldyret er kenguru. Det lever også pungdyr, koala, krokodiller, rev og mange andre dyr i landet.

Tre fjerdedeler av landets strøm kommer fra fossilt brensel, spesielt kull og olje. Australia har i flere år satset mer på miljøvennlig energi. Det er nå en fjerdedel av strømmen som kommer fra fornybare energikilder, herunder vindkraft, solenergi og vannkraft.

Australia har flere klimasoner. I ørkenen kan det bli veldig varmt og tørke, mens andre deler av landet har tropisk klima.

Folk og kultur

dykker ser på fargerike koraller
Great Barrier Reef er verdens største korallrev. Korallrev er grunne steder i havet som er bygget opp av kalkskjeletter fra koralldyr. Great Barrier Reef ligger på østkysten av Australia og er et populært sted for dykkere.
Foto av dykker ved Great Barrier Reef
Av /Shutterstock.

Mer enn 85 prosent av landets innbyggere bor i byer. I ørkenområdene bor det nesten ikke folk. 70 prosent av befolkningen er født i Australia. De fleste innvandrere er fra Europa.

Omtrent 3,2 prosent av menneskene i Australia er aboriginer, et urfolk som har bodd i landet i mange tusen år. Engelsk er nasjonalspråk. Omtrent 40 prosent av landets innbyggere tilhører ikke et religiøst trossamfunn. Kristendommen er den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Det kommer hvert år mange studenter fra utlandet for å studere på australske universiteter og høyskoler.

Svømming er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Poltikk og økonomi

Australia er et demokrati. Statsministeren og regjeringen leder landet. Landet deler statsoverhode med andre land sammen med Storbritannia, og er medlem av Samveldet av nasjoner.

I 2008 fikk aboriginene en offisiell unnskyldning fra regjeringen fordi de hadde blitt dårlig behandlet i flere hundre år.

Mange mennesker i Australia jobber med helse og turisme. Australia tjener penger på å selge jern, kull og gass til andre land.

Australia er medlem av FN, Verdensbanken og Verdens handelsorganisasjon.

Historie

Aboriginer har bodd i Australia i over 50 000 år. På slutten av 1700-tallet startet den britiske koloniseringen av landet. Britene brukte Australia som fengsel og straffekoloni fram til 1868. Mange aboriginer ble drept under det britiske styret.

I 1901 ble Australia selvstendig. Året etter ble landet det andre i verden med stemmerett for kvinner. Under andre verdenskrig var landet i krig med Japan.

I dag har Australia god økonomi og et godt helsevesen, men fremdeles lever mange aboriginer i fattigdom.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør