Faktaboks

Kenya
Hovedstad
Nairobi
Innbyggertall
54,0 millioner
Størrelse
569 140 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president William Ruto
Språk
swahili, engelsk
Nasjonaldag
12. desember
Valuta
kenyansk shilling
Flagg
plassering av Kenya på jordkloden. Kart
Kenya (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kenya er et land som ligger øst i Afrika. Landet grenser til Somalia, Etiopia, Sør-Sudan, Uganda og Tanzania. Hovedstaden heter Nairobi.

Natur og klima

Plassering av Kenya med naboland rundt, kart.
Kenya og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kenya er omtrent én og en halv gang så stort som Norge. Det er mange fjell, savanner og ørken i landet.

Det høyeste fjellet i Kenya heter Mount Kenya, toppen er 5199 meter over havet. Det er Afrikas nest høyeste fjell. En del av verdens største innsjø, Victoriasjøen, ligger også i landet.

Nasjonaldyret er løve. Det er mange nasjonalparker i landet. Her lever det blant annet elefanter, løver, sjiraffer, antiloper og leoparder.

Kenya har et tropisk klima, men temperaturene i landet varierer med høyden over havet.

Folk og kultur

tre hunnløver ligger ved siden av hverandre.
Nasjonaldyret i Kenya er løve. Løver er de mest sosiale blant kattedyrene og lever i flokker.

Flesteparten av folket i Kenya bor på landsbygda. I områder hvor det er ørken og savanner bor det nesten ingen mennesker.

Det er mange forskjellige folkegrupper i Kenya som snakker forskjellige lokale språk. Swahili og engelsk er offisielle språk i landet. Kristendommen er den største religionen.

Alle barn må gå skole fra de er 6 år til de er 17 år. Grunnskole og videregående skole er gratis, men høyere utdanning koster penger.

Fotball og friidrett er de mest populære idrettene blant barn og ungdom. Kenya har hatt mange løpere som har vunnet gullmedaljer i både VM og OL.

Politikk og økonomi

Kenya er en republikk med presidenten som øverste leder. Landet er et demokrati. Ved noen valg har det vært vold der mennesker har blitt drept.

Kenya samarbeider mye med nabolandene Uganda og Tanzania. Landet er også medlem av FN, Det østafrikanske fellesskapet og Den afrikanske unionen.

Kenya har i mange år vært i konflikt med Somalia om retten til områdene ved grensen mellom landene. Det har vært krig og terror i landet, mest langs grensen til Somalia.

Mange i Kenya jobber med turisme og landbruk.

Historie

Det er funnet spor etter mennesker i Kenya som er flere hundre tusen år gamle.

På 1600- og 1700-tallet ble mange kenyanere tatt som slaver av europeiske og arabiske land. Fra 1895 var Kenya en koloni under Storbritannia.

Kenya ble et selvstendig land i 1963. Jomo Kenyatta ble valgt til Kenyas første president, men de fleste mener han styrte landet som en diktator. I 1991 fikk Kenya demokrati og flere politiske partier, men mange har anklaget landet for korrupsjon og valgfusk.

Kenya og Norge

Norge har gitt bistand til Kenya i mange år. I 2021 fikk Kenya støtte fra Norge til blant annet utdanning, helse, miljø og nødhjelp.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt