Faktaboks

Seychellene
Hovedstad
Victoria
Innbyggertall
119 878
Størrelse
460 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Wavel Ramkalawan
Språk
seselva, engelsk, fransk
Nasjonaldag
18. juni
Valuta
seychelliansk rupi
Flagg
plassering av Seychellene på jordkloden. Kart
Seychellene (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Seychellene er et land og en øygruppe som ligger øst for fastlandet i Afrika like nord for Madagaskar. Hovedstaden heter Victoria.

Natur og klima

Plassering av Seychellene med naboland rundt, kart.
Seychellene og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Seychellene ligger i Indiahavet øst for Tanzania og Kenya. Landet består av 154 øyer i et havområde på rundt én million kvadratkilometer.

Langs kysten er det mange hvite sandstrender som er populære blant innbyggerne og turister. Ved kysten er det også klipper, korallrev og tropiske trær.

Det er skog på Seychellene med planter som bare finnes på denne øygruppen. Det høyeste punktet i landet heter Morne Seychellois, 905 meter over havet.

Det er få pattedyr som lever på land i Seychellene, men i havet utenfor kysten lever delfiner, haier og mange forskjellige fiskearter. Det lever også kjempeskilpadder i landet.

Seychellene har et tropisk klima med varmt vær hele året. Øyene er sårbare for klimaendringer som følge av at havet stiger.

Folk og kultur

Seychellene er Afrikas minste land målt i både størrelse og folketall. En stor del av befolkningen er etterkommere av afrikanske slaver.

Nesten 80 prosent av menneskene i landet bor på øya Mahé, hvor landets hovedstad er. Nesten 60 prosent av befolkningen bor i byer. Fransk, engelsk og kreolspråket seselwa er offisielle språk. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 17 år. Universitetet i landet ble grunnlagt i 2009.

Fotball, bordtennis og basketball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Seychellene er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten er også statsminister og leder for det militære. Presidenten har mye makt i landet.

Myndighetene i landet har blitt kritisert for korrupsjon og bestikkelser. Etter at landet fikk ny regjering i 2016 har politiske partier samarbeidet mer.

Mange mennesker i Seychellene jobber med turisme, fiske og handel. Landet tjener penger blant annet på å selge fisk, kokosnøttolje og te til andre land.

Seychellene er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det bodde ikke folk på det som i dag heter Seychellene da den portugisiske oppdageren Vasco da Gama kom til øyene i 1502.

På 1700-tallet koloniserte Frankrike øyene. Franskmennene tok med slaver fra andre land i Afrika til Seychellene.

Storbritannia tok over ansvaret for øyene på 1800-tallet, og i 1903 ble Seychellene en britisk koloni.

Etter andre verdenskrig fikk øyene gradvis mer selvstendighet. Seychellene ble selvstendig i 1976.

I dag er Seychellene et av de landene i Afrika med høyest inntekt. Landet har også lav arbeidsledighet og et godt helsevesen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør