Faktaboks

Grenada
Hovedstad
Saint George’s
Innbyggertall
125 400
Størrelse
340 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Charles 3.
Språk
engelsk
Nasjonaldag
7. februar
Valuta
østkaribisk dollar
Flagg
plassering av Grenada på jordkloden. Kart
Grenada (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Grenada er et land og en øygruppe som ligger i Atlanterhavet og hører til verdensdelen Nord-Amerika. Hovedstaden heter Saint George's.

Natur og klima

Plassering av Grenada med naboland rundt, kart.
Grenada og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Grenada ligger i Karibia og har kyst både mot Atlanterhavet og Det karibiske hav. Landet består av hovedøya som heter Grenada og mange andre mindre øyer. Grenada kalles ofte for «krydderøya» fordi det dyrkes mye krydder der, særlig muskat.

Øya Grenada består av fem vulkaner. St. Cathrine er den høyeste av dem, 840 meter over havet. Det meste av den opprinnelige regnskogen har blitt hogd ned. Skogen består nå av plantede trær og busker som hører til store gårder kalt plantasjer.

Det er få pattedyr som lever på land i øygruppa, men i havet utenfor kysten er det hval, havskilpadder, delfin, tunfisk og mange andre forskjellige fiskearter.

Grenada får strøm og energi både fra fossilt brennstoff og fornybare energikilder.

Grenada har et tropisk klima med varmt vær hele året. Landet er veldig utsatt for stormer og orkaner.

Folk og kultur

Foto

Muskat er et av krydrene som dyrkes i Grenada, og noe av det landet tjener penger på å selge til andre land. Her er fersk muskat, den man kjøper i butikker i Norge er som oftest tørket.

Fersk muskat
Av /Shutterstock.

Over 80 prosent av befolkningen er av afrikansk opprinnelse. Mange er etterkommere av slaver. Det bor også en minoritet av folk med indisk og europeisk bakgrunn i landet.

Innbyggerne kalles grenadiner. Engelsk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 16 år. Det finnes ett universitet i landet.

Fotball, cricket og friidrett er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Grenada er et demokrati og monarki. Den britiske monarken er statsoverhode, og landet er medlem av Samveldet av nasjoner. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Mange mennesker i Grenada jobber med turisme, jordbruk og handel. Det har i perioder vært mye arbeidsledighet. Landet tjener penger blant annet på turisme og på å selge krydder til andre land.

Grenada er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det har bodd mennesker på øyene i rundt 5600 år. Da Kristoffer Columbus kom til øygruppa i 1498, bodde folkegruppen kalinago (også kalt kariber) der.

På 1600-tallet koloniserte Frankrike øygruppa, før Grenada ble en britisk koloni i 1762. Mange av urbefolkningen ble drept eller døde av sykdommer europeerne brakte med seg.

Europeerne hentet mange tusen slaver fra Afrika for å arbeide på øya. Grenada var en britisk koloni til landet ble selvstendig i 1974.

Over 90 prosent av alle hjemmene på øya ble ødelagt under orkanen «Ivan» i 2004. Grenada måtte bruke mye penger etter skadene orkanen påførte landet.

Les mer i Lille norske leksikon

  • Nord-Amerika
  • slavehandelen over Atlanterhavet
  • avkolonisering
  • kolonialisme
  • slaveri

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo