Faktaboks

Gambia
Hovedstad
Banjul
Innbyggertall
2,70 millioner
Størrelse
10 120 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
Adama Barrow (stats- og regjeringssjef)
Språk
engelsk
Nasjonaldag
18. februar
Valuta
gambisk dalasi
Flagg
plassering av Gambia på jordkloden. Kart
Gambia (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Gambia er et lite land som ligger vest i Afrika. Landet er en smal stripe rundt Gambiaelva. Det er omsluttet av Senegal på alle sider, og har ingen andre naboland. Hovedstaden heter Banjul.

Natur og klima

Plassering av Gambia med naboland rundt, kart.
Gambia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Gambia er det minste landet på fastlandet i Afrika. Det er mellom 25 og 50 kilometer bredt, og 480 kilometer langt. Landet har kyst mot Atlanterhavet i vest. Her er det flere sandstrender som er populære blant landets innbyggere og turister.

Hele landet er flatt og høyeste punkt er 53 meter over havet. Gambiaelva renner gjennom landet og ut i Atlanterhavet. Langs elva er det skog og våtmarker. Det er også noen områder med savanner i landet.

Hyene er nasjonaldyr. Det lever også små rovdyr, antilope og vortesvin i Gambia. I Gambiaelva er det flodhester og krokodiller.

Gambia har et tropisk klima med varmt vær hele året. Fra juni til oktober kommer det mye regn. Landet har vært utsatt for flom og oversvømmelse langs Gambiaelva.

Folk og kultur

De største folkegruppene i landet er mandinka, fulani og wolof. Det finnes også flere andre folkegrupper i landet med eget språk. Over 60 prosent av befolkningen bor i byer og tettsteder.

Engelsk er offisielt språk. I tillegg snakkes det 13 andre språk, blant annet mandinka (mandingo), wolof og fulfulde. Over 90 prosent av befolkningen er muslimer.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 år til 16 år. Landet har ett universitet og fire høyskoler.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Gambia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og presidenten velges for en periode på sju år. Presidenten er også statsminister og velger hvem som skal sitte i regjeringen.

Gambia fikk en ny demokratisk grunnlov i 1997. Det har i perioder vært stor arbeidsledighet i landet.

Mange mennesker i Gambia jobber med handel, turisme og jordbruk. Landet tjener penger på blant annet å selge nøtter, tømmer, petroleum og fisk til andre land.

Gambia er medlem av blant annet FN, Samveldet av nasjoner og Den afrikanske union.

Historie

Området som er Gambia i dag, ble befolket av mandingoer og berbere på 400-tallet. På 1200-tallet ble Gambia en del av det store Maliriket.

På 1500-tallet ble Gambia et sentrum for britisk, portugisisk og fransk handel. I løpet av de neste århundrene tok de europeiske landene mange slaver i området.

Gambia ble en britisk koloni i 1901. På 1950-tallet ble det startet flere politiske partier i Gambia, og i 1965 ble landet selvstendig.

Etter selvstendigheten var det flere militærkupp og perioder med militært styre i landet. I 2017 fikk Gambia en demokratisk valgt president.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør