Faktaboks

Namibia
Hovedstad
Windhoek
Innbyggertall
2,60 millioner
Størrelse
823 290 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Nangolo Mbumba
Språk
engelsk
Nasjonaldag
21. mars
Valuta
namibisk dollar
Flagg
plassering av Namibia på jordkloden. Kart
Namibia (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Namibia er et land som ligger sørvest i Afrika. Landet grenser til Angola, Zambia, Botswana og Sør-Afrika. Hovedstaden heter Windhoek.

Natur og klima

Plassering av Namibia med naboland rundt, kart.
Namibia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Namibia har en lang kyst mot Atlanterhavet i vest. Mer enn en tredel av Namibia består av ørken.

Det er også savanner og fjellområder i landet. Det høyeste fjellet heter Königstein, 2573 meter over havet.

Det er mange nasjonalparker i Namibia. Her lever blant annet løve, sjiraff, sebra, leopard og elefant. Nasjonaldyr er en antilopeart som heter gemsbukk.

Over 70 prosent av landets strøm og energi kommer fra fossilt brensel.

Namibia har et tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Folk bor veldig spredt i Namibia. Landet er et av de tynnest befolkede i verden. Litt over halvparten av befolkningen bor i byer.

Det bor mange ulike folkegrupper i landet med egne språk og kulturer. Ovambo er den største folkegruppen. Omtrent seks prosent av innbyggerne har europeisk opprinnelse, mange fra Tyskland og Nederland.

Engelsk er offisielt språk, men oshiwambo er det største talespråket. Også afrikaans, som ligner på nederlandsk, er mye brukt. Kristendom er den største religionen.

Grunnskolen er gratis, og barn må gå på skole fra de er 7 til de er 16 år. Men mange barn må slutte på skolen fordi fattige foreldre ikke har penger til å betale for uniform, mat og vakthold. Landet har fem universiteter og flere høyskoler.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Namibia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og presidenten velges for en periode på fem år.

Presidenten velger hvem som skal bli statsminister og bestemmer over det militære. Landet har blitt kritisert av internasjonale organisasjoner for korrupsjon når det er valg.

Mange mennesker i landet jobber med jordbruk og fiske. Landet tjener penger på blant annet å selge diamanter og matvarer til andre land.

Namibia er medlem av FN, Samarbeidsorganisasjonen for det sørlige Afrika, og Den afrikanske union.

Historie

Det har bodd mennesker i området som nå er Namibia i flere tusen år. De første menneskene i landet var urfolket san, som er en av de eldste folkegruppene i verden. I løpet av de neste århundrene flyttet forskjellige folkegrupper til Namibia.

På 1700-tallet kom nederlandske handelsmenn til området. I 1885 ble Namibia en tysk koloni. De neste tiårene ble rundt 100 000 av innbyggerne i Namibia drept av de tyske kolonialistene.

Sør-Afrika overtok styringen i landet etter første verdenskrig. De innførte apartheidlover. Namibia ble selvstendig først i 1990.

De siste tiårene har Namibia fått bedre økonomi, men det er fremdeles stor forskjell på fattige og rike i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

  • Afrika
  • Atlanterhavet
  • kolonialisme
  • apartheid

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt