Faktaboks

Pakistan
Hovedstad
Islamabad
Innbyggertall
236 millioner
Størrelse
770 880 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Asif Ali Zardari
Språk
urdu og engelsk
Nasjonaldag
23. mars; uavhengighetsdag: 14. august
Valuta
pakistansk rupi
Flagg
plassering av Pakistan på jordkloden. Kart
Pakistan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0
Plassering av Pakistan med naboland rundt, kart.
Pakistan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Pakistan er et land som ligger i Asia. Landet grenser til Iran, Afghanistan, Kina og India. Hovedstaden heter Islamabad.

Natur og miljø

Pakistan er omtrent dobbelt så stort som Norge i størrelse. I sør har landet kyst mot Indiahavet og i nord er det høye fjellområder.

Pakistan har flest fjell over 7000 meter i hele verden. Det høyeste fjellet i landet heter Tirich Mir, 7708 meter over havet. Asias tredje største elv, Indus, renner gjennom Pakistan. Det er også områder med ørken, skog og gressletter i landet.

Nasjonaldyret er skruegeit, også kalt markhor. Det lever også bjørn, sjakal, snøleopard, hjort og antilope i Pakistan.

Over 60 prosent av strømmen i Pakistan kommer fra olje og gass. Pakistan har også flere store vannkraftverk som gir landet strøm.

Temperaturene og været i landet varierer mye med høyden over havet. Deler av landet ligger i et område med fare for jordskjelv. Landet har hatt flere jordskjelv der mange mennesker har mistet livet.

Folk og kultur

portrett

Malala Yousafzai er en pakistansk politisk aktivist. Hun kjemper for jenters rett til utdannelse. Malala Yousafzai ble tildelt Nobels fredspris i 2014, som yngste prisvinner noensinne. Hun ble tildelt prisen sammen med den indiske aktivisten Kailash Satyarthi.

Pakistan er et veldig folkerikt land. Rundt 60 prosent av menneskene bor på landsbygda.

Punjaber er den største folkegruppen. Urdu og engelsk er offisielle språk, men mange snakker også lokale språk. Nesten alle innbyggerne er muslimer.

Alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 16 år. Skolen er gratis, men bare 30 prosent fortsetter på videregående skole.

Landhockey er Pakistans nasjonalsport. Cricket er den mest populære idretten.

Politikk og økonomi

Pakistan er en islamsk republikk med president som øverste leder. Landet har også en statsminister som sammen med det militære har mye makt. Pakistan regnes ikke som et demokrati.

Pakistan har siden 1947 vært i konflikt med nabolandet India om Kashmir, som ligger på grensen mellom de to landene.

Rundt 40 prosent av menneskene i Pakistan jobber med landbruk. Landet tjener penger på å selge produkter av bomull og lær, tepper og ris til andre land.

Pakistan er medlem av blant annet FN og Samveldet av nasjoner.

Historie

Pakistan ble kolonisert av Storbritannia sammen med India og Bangladesh på 1800-tallet. Da India ble selvstendig i 1947, ble Pakistan et eget land og en muslimsk stat.

I flere perioder etter selvstendigheten har det vært uro og krig i Pakistan. Landet har også opplevd flere militærkupp hvor politikere har blitt drept.

På 2000-tallet har flere islamistgrupper gjennomført terroraksjoner i landet. I denne perioden har Pakistan fått bedre økonomi, men det er fortsatt mange fattige i landet.

Pakistan og Norge

Siden 1960-tallet har mange pakistanere kommet til Norge. I 2022 bodde det rundt 40 000 med bakgrunn fra Pakistan i Norge. En av dem er forfatteren Zeshan Shakar.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør