Faktaboks

Nauru
Hovedstad
Yaren (ikke offisiell)
Innbyggertall
11 800
Størrelse
20 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president David Adeang
Språk
naurisk
Nasjonaldag
31. januar
Valuta
australsk dollar
Flagg
plassering av Nauru på jordkloden. Kart
Nauru (mørkegrønt) ligger i Oseania (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Nauru er et land som består av øyer. Det ligger i verdensdelen Oseania, sørøst i Stillehavet. Det er ingen offisiell hovedstad i landet, men regjeringen holder til i byen Yaren.

Landet grenser til Mikronesiaføderasjonen og Marshalløyene i nord, Kiribati i øst, Salomonøyene i sør og Papua Ny-Guinea i vest.

Nauru er verdens minste republikk i størrelse, og verdens minste land som ikke ligger i Europa.

Natur og klima

Plassering av Nauru med naboland rundt, kart.
Nauru og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Øya Nauru er en øy av korallrev på en gammel vulkan. Rundt kysten er det sandstrand og utenfor er det korallrev.

Det høyeste punktet er Janor, som ligger bare 65 meter over havet. Nauru er et av landene i Stillehavet som kan forsvinne hvis havnivået fortsetter å stige på grunn av global oppvarming.

Fregattfuglen er Naurus nasjonalfugl. Naurusanger er en sangfugl som bare lever på Nauru. Mange andre typer fugler har dødd ut på grunn av at naturen har blitt ødelagt.

Nauru har tropeklima med varmt vær hele året. Det er lite planter på øya, men noen steder vokser det skog med blant annet kokospalmer og fikentrær. I nord finnes det ennå litt mangroveskog.

På grunn av forurensing og avfall fra gruver, er det bare 15 prosent av Nauru det går an å bo på. 40 prosent av livet i havet er også forsvunnet på grunn av gruvedriften.

Folk og kultur

Foto av steinørken på Nauru

Restene av gruvene på Nauru kan man se som en slags ørken etter at fosfatet er tatt ut mellom steintappene.

Av /Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Omkring 58 prosent av befolkningen er nauruere. Det bor også folk fra andre øyer i Stillehavet, kinesere og europeere i landet.

Offisielt språk er naurisk, men nesten alle snakker også engelsk. Mer enn 90 prosent av befolkningen er kristne, de fleste er protestanter.

Barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år. Hvis man vil ta mer utdannelse må man dra til Australia eller andre land.

Politikk og økonomi

Foto

I 2001 reddet det norske lasteskipet Tampa 438 båtflyktninger i Indiahavet. Disse ble nektet asyl i Australia, men 92 av dem fikk asyl på Nauru. Samme år gjorde Nauru en avtale med Australia om å la asylsøkere få opphold på øya mot flere millioner australske dollar i bistand.

Av /NTB Scanpix.

Nauru er en republikk. Presidenten er både statsoverhode og statsminister. Parlamentet har 18 folkevalgte medlemmer. Regjeringen har 5 eller 6 medlemmer.

Det er lite jordbruk i landet, men det dyrkes blant annet kokospalmer, ananas og litt grønnsaker. Folk driver også litt med fiske.

Landet har en avtale om forsvar med Australia, og har ikke eget militære.

Nauru er medlem av blant annet FN og Samveldet av nasjoner.

Historie

Nauru ble befolket av folk fra andre øyer i Stillehavet for minst 3000 år siden.

Landet har vært styrt av Tyskland, Storbritannia og Japan, men lengst av Australia.

Fosfat, som brukes i kunstgjødsel og noen vaskemidler, ble oppdaget på Nauru i 1900. Gruvedriften begynte i 1906.

Nauru ble en uavhengig stat i 1968. Et par år senere fikk landet selv beholde inntektene fra gruvene. Nauru ble da verdens nest rikeste nasjon (regnet per innbygger).

I 2000 var det nesten tomt for fosfat. Etter hvert ble økonomien så dårlig at Nauru ikke kunne betale folk som jobbet for staten.

Nauru har grunnlovsdag samme dato som Norge, 17. mai. Men på nasjonaldagen, 31. januar, feirer de at de ble en selvstendig stat fra 31. januar 1968.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør