Faktaboks

Malaysia
Hovedstad
Kuala Lumpur
Innbyggertall
32,7 millioner
Størrelse
328 550 km²
Statsform
monarki
Statsoverhode
kong Abdullah av Pahang
Språk
malayisk
Nasjonaldag
31. august
Valuta
ringgit
Flagg
plassering av Malaysia på jordkloden. Kart
Malaysia (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Malaysia er et land som ligger sørøst i Asia. Landet grenser til Singapore, Thailand, Brunei og Indonesia. Hovedstaden heter Kuala Lumpur.

Natur og klima

Plassering av Malaysia med naboland rundt, kart.
Malaysia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Malaysia er delt av Sør-Kina-havet. En del ligger på Malayahalvøya på det asiatiske fastlandet og en del ligger på øya Borneo. Landet er omtrent like stort som Norge i størrelse.

Over 60 prosent av landet består av regnskog og mangroveskog. Det er også mange fjellområder i landet. Det høyeste fjellet er Kinabalu på Borneo, 4095 meter over havet.

Nasjonaldyret er tiger. Det lever også elefant, villsvin, neshorn, orangutang og leopard i landet. Det lever flere apearter på øya Borneo som bare finnes der.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra fossilt brennstoff. Malaysia har også vannkraftverk.

Malaysia har et tropisk klima med varmt vær hele året. Mellom september og november kommer det mye regn i landet.

Folk og kultur

Over 60 prosent av befolkningen er malayer. Det bor også mange andre folkegrupper med egne språk og kulturer i landet. 20 prosent av befolkningen har kinesisk opprinnelse. Det bor også mange urfolk i landet.

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen bor i byer. Malayisk er offisielt språk. Det snakkes i tillegg over 130 andre språk i landet. Islam er offisiell religion.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 17 år. Det finnes både offentlige og private universiteter og høyskoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Malaysia er et monarki med konge som statsoverhode. Kongen blir valgt for fem år av gangen. Det er statsministeren og regjeringen som styrer landet.

Myndighetene har fått kritikk fra internasjonale organisasjoner for brudd på ytringsfriheten. Det har i perioder vært mye korrupsjon i landet.

Mange mennesker jobber med handel, turisme og i industrien. Landet tjener penger på blant annet å selge olje, gass, palmeolje, elektronikk og klær til andre land.

Malaysia er medlem av blant annet FN, Verdensbanken og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det har bodd mennesker i det området som nå er Malaysia i minst 6000 år. Mange forskjellige kongedømmer og riker styrte i området i flere hundre år.

Portugisiske sjøfarere kom til Malaysia på begynnelsen av 1500-tallet. Utover på 1800-tallet ble landet kolonisert av Storbritannia.

Under andre verdenskrig ble deler av Malaysia okkupert av Japan. Landet ble selvstendig i 1957.

De siste tiårene har Malaysia fått mye bedre økonomi. Hvert år kommer det over 20 millioner turister til landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør