Faktaboks

Kamerun
Hovedstad
Yaoundé
Innbyggertall
26,8 millioner
Størrelse
472 710 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Paul Biya
Språk
fransk, engelsk
Nasjonaldag
20. mai
Valuta
cfa-franc
Flagg
plassering av Kamerun på jordkloden. Kart
Kamerun (mørkegrønt) ligger i Afrika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kamerun er et land som ligger ved kysten vest i Afrika. Landet grenser til Nigeria, Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Republikken Kongo, Gabon og Ekvatorial-Guinea. Hovedstaden heter Yaoundé.

Natur og klima

Plassering av Kamerun med naboland rundt, kart.
Kamerun og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kamerun har kyst mot Guineabukta, som ligger i Atlanterhavet. Landet har et litt større landområde enn Norge.

Kamerun har en variert natur med høye fjell, savanner, elver, innsjøer og strender langs kysten. Det høyeste fjellet heter Kamerunfjellet, toppen er 4040 meter over havet.

Nasjonaldyret er løve. Det lever også elefanter, flodhester, leoparder, sjimpanser, sjiraffer og flere sjeldne fuglearter i landet.

Nesten halvparten av landets strøm og energi kommer fra vannkraftverk. Kamerun har et tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Det er mer enn 250 folkegrupper i Kamerun, og mange har eget språk og egen kultur. De største folkegruppene er bamileke, fang og bulu.

Rundt 60 prosent av befolkningen bor i byer. Over 40 prosent er under 15 år. Offisielle språk er fransk og engelsk. Kristendommen er den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 år til 12 år. Skolen er gratis, men mange barn fortsetter ikke på ungdomsskolen fordi foreldrene er fattige.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Kamerun har deltatt i VM i fotball for menn åtte ganger.

Politikk og økonomi

Kamerun er en republikk med president som øverste leder. Landet ble et demokrati i 1991, men presidenten og regjeringen har mye makt. Paul Biya har vært president i Kamerun i over 40 år. Han er en av de eldste statsoverhodene i verden, og blir av mange regnet som en diktator.

Det har vært vold og uro ved flere valg, og regjeringen har blitt kritisert for ikke å følge menneskerettighetene. Nord i landet har det vært flere konflikter mellom regjeringen og terrorgruppen Boko Haram.

Nesten halvparten av befolkningen i landet jobber med landbruk. Landet tjener penger på å selge olje til andre land. Kamerun er blant annet medlem av FN, Samveldet av nasjoner, og Den afrikanske union.

Historie

Det har bodd mennesker i Kamerun i omtrent 50 000 år. Urfolket baka bor fremdeles i regnskogen i landet.

Portugisiske sjøfarere var de første europeere som kom til området i 1472. Fram til 1800-tallet ble mange tusen mennesker tatt som slaver av europeere i Kamerun.

Etter andre verdenskrig ble Kamerun delt mellom Frankrike og Storbritannia. Frankrike styrte det meste av landet fram til Kamerun ble selvstendig i 1961.

De siste tiårene har landet fått bedre økonomi, men det er fremdeles store forskjeller mellom fattige og rike i Kamerun.

Les mer i Lille norske leksikon

  • Afrika
  • slavehandelen over Atlanterhavet
  • urfolk
  • kolonialisme

Faktasjekk av

Arne Tostensen
Seniorforsker emeritus, Dr. philos., Chr. Michelsens Institutt