Faktaboks

Russland
Hovedstad
Moskva
Innbyggertall
145 millioner
Størrelse
16 376 870 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Vladimir Putin
Språk
russisk
Nasjonaldag
12. juni
Valuta
russisk rubel
Flagg
plassering av Russland på jordkloden. Kart

Russland (mørkegrønt) ligger på den nordlige halvkule, og er del av både Europa og Asia.

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Russland er et land som ligger i både Europa og Asia. Landet har grense til Norge og 13 andre land. Hovedstaden heter Moskva.

Natur og klima

Plassering av Russland med naboland rundt, kart.
Russland og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Russland er verdens største land. Det er mange høye fjell i Russland. Elbrus er Russlands og Europas høyeste fjell, 5642 meter over havet.

Russland har en variert natur med mye skog, gressletter, vulkaner, elver og innsjøer. Ladoga er landets og Europas største innsjø. Nasjonaldyret er bjørn. Det lever også ulv, reinsdyr, jerv, tiger og villsvin i landet.

Det meste av landets strøm kommer fra fossile kilder som olje, gass og kull. Resten av energien lages med vannkraft og atomkraft.

Store deler av Russland har et klima med lange og kalde vintre. Somrene er korte og varme. Utslipp fra fabrikker har vært et av de største miljøproblemene i Russland.

Folk og kultur

barn i kostymer på en scene

Den russiske komponisten Pjotr Tsjajkovskij (1840-1893) lagde blant annet musikk til balletten Nøtteknekkeren. Bildet er fra Nasjonalballetten i Norges forestilling i 2019. Pjotr Tsjajkovskij lagde også musikk til Tornerose og Svanesjøen.

Foto
Av /Den norske opera og ballett.

Over 80 prosent av befolkningen i landet er russere. Det er også mange andre folkegrupper i landet med sine egne språk og kulturer. 75 prosent av menneskene bor i byer.

Russisk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen i landet. De fleste tilhører den ortodokse kirke.

Alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 17 år. Skolen er gratis, og nesten alle barn i landet kan lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Russland er en republikk med president som statsoverhode. Vladimir Putin har vært president siden 2000, men mange mener han styrer landet som en diktator.

Mange land over hele verden har protestert mot den russiske invasjonen i Ukraina i februar 2022.

Mange mennesker i Russland jobber med handel, helse og utdanning. Russland tjener penger på å selge olje og gass til andre land.

Russland er blant annet medlem av FN. Landet er også fast medlem i FNs sikkerhetsråd.

Historie

Det har bodd mennesker i Russland i flere tusen år. På 1700-tallet gjorde keiser Peter den store landet til en stormakt.

Forskjellige keisere styrte landet og erobret flere områder frem til den russiske revolusjon i 1917. Etter revolusjonen tok kommunistene makten og kalte landet Sovjetunionen i 1921.

Fra 1924 til 1953 styrte Josef Stalin landet som et diktatur. Etter andre verdenskrig kjempet Sovjetunionen en kamp mot USA som kalles den kalde krigen. Sovjetunionen ble oppløst i 1991, og flere stater i unionen ble selvstendige.

I februar 2022 gikk Russland til krig mot Ukraina. Presidenten og regjeringen mener at noen områder i Ukraina tilhører Russland, men nesten ingen andre land godtar det.

Russland og Norge

Norge og Russland har i mange år samarbeidet om blant annet miljøvern, kraftproduksjon og fiske.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør