En fottball satt sammen av femkanta lapper i hvitt og svart. Hver svarte lapp har fem hvite lapper rundt seg.
En standard fotball er 68–70 cm i diameter og veier mellom 410 og 450 gram. Ballen kan ha forskjellige farger og mønster.
Illustrasjon
Av .
Illstrasjonen viser en fotballbane med lengdemål, og  to forskjellige formasjoner for spillere. Det ene laget er stilt opp i 4-4-2-formasjon, det andre i 4-5-1. Det er også vist en posisjon for dommer og for to linjemen, én på hver langside.
En bane for spill elleve mot elleve er 100–110 meter lang og 64–75 meter bred. Målene står midt på hver kortside. Kamper med for eksempel fem mot fem eller sju mot sju spillere spilles på mindre bane og med mindre mål.
Illustrasjon
Av .

Fotball er et ballspill som spilles med to lag. Det er om å gjøre å score mål, det vil si å få ballen inn i målet til motstanderen.

Hvert lag består som regel av elleve spillere, en målvakt (keeper) og ti utespillere. Et lag vinner hvis det scorer flere mål enn motstanderen. Hvis det ikke scores mål, eller begge lag scorer like mange mål, ender kampen uavgjort.

Fotball er verdens mest populære idrett, både når det gjelder antallet utøvere og publikumsinteresse. Utstyret er billig og spillet er ganske lett å forstå. I Norge er fotball den klart største idretten.

Ballen spilles først og fremst med føttene, men utespillerne har lov til å bruke alle kroppsdeler unntatt hender eller armer.

Bane

Illustrasjon.

Et standard fotballmål er 7,32 meter bredt. Stolpen som ligger øverst, tverrliggeren, er 2,44 meter over bakken. Stolper og tverrligger var tidligere laget av tre, nå er det vanligst med metall. Kamper med for eksempel fem mot fem eller sju mot sju spillere spilles på mindre bane og med mindre mål.

Fotballmål
Av .

Fotball spilles på en firkanta bane, vanligvis av kunstgress eller naturgress. Midt på hver kortside står målene. Et nett er festet bak i målet for å fange opp ballen når den går i mål.

Ballen er rund, og den består vanligvis av et ytre lag av lær eller plast utenpå en oppblåsbar gummiball.

Spillet

En vanlig fotballkamp varer i to 45 minutter lange omganger med en pause på 15 minutter mellom. For yngre spillere og i breddefotball er det kortere spilletid enn for voksne spillere.

I cuper blir det som regel spilt ekstraomganger om det er uavgjort etter vanlig spilletid. Om det fortsatt er uavgjort, kan kampen avgjøres på straffesparkkonkurranse. Om lagene spiller i en serie, blir det delt ut poeng, vanligvis tre poeng for seier, ett for uavgjort og null for tap.

Viktigste regler

Fotballkamper har mange regler. Blant de viktigste er:

  • hjørnespark (corner)
  • frispark
  • straffespark
  • innkast
  • hands
  • offside

Hver kamp har en eller flere dommere som passer på at reglene blir fulgt. Om dommeren mener en spiller har gjort et mer alvorlig brudd på reglene, kan spilleren få gult eller rødt kort. Gult kort betyr en advarsel, to gule kort i samme kamp blir til sammen et rødt kort. Rødt kort betyr at spilleren blir utvist for resten av kampen.

Spillere

Spillerne har forskjellige posisjoner på banen. Bakerst står målvakten, også kalt målmann og keeper, som er den eneste som kan bruke hendene, men bare innenfor sitt målfelt som er merket på banen.

Foran målvakten står forsvaret som skal hindre de fra det andre laget å score mål. På midtbanen spiller noen på midten, mens andre spiller på kantene, langs sidelinjene. Lengst frem på banen har laget vanligvis en eller to angripere.

Utstyr

En fotballspiller bruker spesielle sko med knotter under for å få godt grep på gresset. Alle spillere må bruke leggbeskytter på framsiden av leggene, under strømpene. Keeperen bruker spesielle hansker som beskyttelse og for å få bedre grep på ballen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby