Foto av vulkanutbrudd.
Vulkanutbrudd på Eyjafjallajökull på Island i 2010.
Foto av vulkanutbrudd.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Foto av vulkanen Popocatépet.

Røyk stiger opp fra vulkanen Popocatépetl i Mexico.

Foto av vulkanen Popocatépet.
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Vulkan er en åpning i jordskorpa der det noen ganger kommer ut magma og gass. Magma er smeltet stein inni Jorda.

Magma som strømmer ut på overflaten kalles lava. Ordet vulkan kan bety åpningen i jordskorpa, men det kan også bety fjellet rundt åpningen.

Vulkanutbrudd

Et vulkanutbrudd er når lava strømmer ut fra åpningen. Vulkanutbrudd kan ofte ligne på eksplosjoner. Lava strømmer ut fra en eller flere åpninger i vulkanen. Åpningen i en vulkan kalles et krater. Et krater har vanligvis en fasong som ligner på en trakt eller en gryte.

Når det er store vulkanutbrudd, blir det kastet aske langt opp i atmosfæren. All asken kan gjøre at solnedgangene over hele Jorda ser ekstra røde ut. Vulkansk aske kan sveve langt. I Norge har man funnet aske i bakken som kommer fra store vulkanutbrudd på Island.

Hvileperioder

Tiden mellom vulkanutbrudd kalles hvileperiode. Men selv om en vulkan er i en hvileperiode, strømmer det ofte gass ut av den.

Etna er den høyeste vulkanen i Europa. Den ligger på øya Sicilia i Italia. Fra Etna strømmer det hvert år ut omtrent 25 millioner tonn karbondioksid (CO2).

Katastrofer

Vulkanutbrudd har ført til mange store katastrofer. Menneskene som er i nærheten av et vulkanutbrudd blir vanligvis ikke drept av lavaen. Den renner så sakte at de som regel rekker å rømme. Den største faren er jordskjelv, flommer og skred som ofte kommer i forbindelse med vulkanutbrudd. Gassen kan også være farlig å puste inn.

Vulkaner i Norge

På fastlandet i Norge finnes det ingen aktive vulkaner. Den tredje største vulkanen i Europa ligger på øya Jan Mayen, som er norsk. Jan Mayen ligger langt ute i havet, mellom Island og Svalbard.

Vulkaner utenfor Jorda

Månen fantes det aktive vulkaner for 3–3,5 milliarder år siden. Disse kan man se spor av. Også på andre måner og planeter i solsystemet finnes det vulkaner. Noen av disse er aktive.

Den største vulkanen i hele solsystemet heter Olympus Mons og ligger på Mars. Den er 25 kilometer høy, men den er ikke aktiv nå.

Venus finnes det spor av flere vulkaner enn noe annet sted i solsystemet: mer enn 1600 store og mange mindre. Men heller ikke på Venus finnes det vulkaner som er aktive.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Torgeir Opeland Røthe
Førsteamanuensis i kvartærgeologi, Høgskulen på Vestlandet