Faktaboks

Ukraina
Hovedstad
Kyiv
Innbyggertall
41,2 millioner
Størrelse
579 400 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Volodymyr Oleksandrovytsj Zelenskyj
Språk
ukrainsk
Nasjonaldag
24. august
Valuta
ukrainsk hryvnia
Flagg
plassering av Ukraina på jordkloden. Kart
Ukraina (mørkegrønt) ligger i Europa (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ukraina er et land som ligger øst i Europa. Landet grenser til Belarus, Russland, Romania, Moldova, Ungarn, Slovakia og Polen. Hovedstaden heter Kyiv.

Natur og klima

Plassering av Ukraina med naboland rundt, kart.
Ukraina og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Ukraina er Europas nest største land og nesten dobbelt så stort som Norge. Mesteparten av Ukraina er lavland med mange sletter og områder med jordbruk. Det er også skog, elver, innsjøer og noen fjellområder i landet.

Nasjonaldyret er fuglen nattergal. Det lever også bjørn, elg, hjort, rådyr, villkatt og villsvin i landet. Det høyeste fjellet heter Hoverla og ligger 2061 meter over havet.

Rundt halvparten av landets strøm og energi kommer fra atomkraft. I 1986 var det en alvorlig ulykke ved et atomkraftverk i byen Tsjernobyl i Ukraina.

Mesteparten av Ukraina har temperert klima med varme somre og kalde vintre.

Folk og samfunn

Modent korn på åker med en lastebil, høyspentmast og trær i bakgrunnen. Foto
Ukraina er et av landene som dyrker mest korn i verden.
Fotografi
Av /Shutterstock.

Rundt 78 prosent av befolkningen er ukrainere og rundt 17 prosent er russere. Etter at Russland angrep Ukraina i 2022 har mange millioner ukrainere flyktet fra landet.

Nesten 70 prosent av innbyggerne bor i byer. Offisielt språk er ukrainsk, men de fleste kan også snakke russisk. Kristendom er den største religionen, de fleste tilhører Den ortodokse kirke.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 7 til de er 15 år. Fra 2022 måtte mange skoler stenge på grunn av krigen i landet. Mange barn fikk undervisning hjemme istedenfor.

Politikk og økonomi

Ukraina er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det blir valgt president hvert femte år.

Etter at Russland tok kontroll over Krimhalvøya i Ukraina i 2014, har det vært mange konflikter mellom landene.

Mange mennesker i Ukraina jobber med handel og jordbruk. Ukraina er et av de landene i verden som dyrker mest korn. Landet tjener penger på å selge korn til andre land.

Ukraina er medlem av FN. Landet er ikke medlem av EU og NATO, men har søkt om å bli medlem.

Historie

Mange land og store riker styrte det området som i dag er Ukraina frem til 1600-tallet.

Fra 1600-tallet frem til den russiske revolusjon i 1917 ble deler av landet styrt av både Østerrike, Polen og Russland. I 1922 ble Ukraina en del av Sovjetunionen.

Fra 1924 til 1953 styrte diktatoren Josef Stalin kommunistpartiet i Sovjetunionen. Mange millioner ukrainere døde i en sultkatastrofe på 1930-tallet og under andre verdenskrig.

I 1991 ble Ukraina selvstendig etter at Sovjetunionen ble oppløst. I februar 2022 invaderte Russland Ukraina.

Norge og Ukraina

Siden Russland invaderte Ukraina i 2022 har Norge gitt økonomisk og militær støtte til Ukraina. Det har også siden da kommet over 72 000 ukrainske flyktninger til Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Sten Lundbo
Siviløkonom, tidligere ambassadør