Fotografi av et spisst snødekt fjell i et fjellandskap.
Mount Everest i Himalaya er verdens høyeste fjell.
Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Fjell er områder som ligger høyt over havet. Steder med flere høye fjelltopper kalles fjellområder. Mellom fjelltoppene er det gjerne vide daler, vidder eller lavere fjell.

Fjelltopper som henger tett sammen, kalles en fjellkjede. Fjellene har ofte taggete topper eller fjellrygger som står høyt i landskapet. Fjellområder kan også bestå av slake fjell uten høye topper.

Fjell kan bestå av mange ulike bergarter. Deler av fjellområdene ligger gjerne over tregrensa.

Høyden på et fjell måles fra overflaten på havet.

De største fjellkjedene i verden

Fotografi av et fjellandskap. I forgrunnen renner en elv, bak elva er det mange lave grønne planter, og i bakgrunnen er det et spisst fjell som delvis er dekket av is og snø.
Fjellet Monte Fitz Roy på grensen mellom Chile og Argentina er en del av Andesfjellene. Andesfjellene er en av verdens største fjellkjeder.
Av /Shutterstock.

I disse fjellkjedene finner vi også de høyeste fjelltoppene. Himalaya har mange fjelltopper på over 8000 meter. Mount Everest er verdens høyeste fjell og er 8849 meter høyt. Det ligger på grensa mellom Nepal og Tibet (Kina).

Det høyeste fjellet i Andesfjellene er Aconcagua. Det er 6961 meter høyt og ligger i Argentina.

Det høyeste fjellet i Alpene er Mont Blanc. Det er 4810 meter høyt og ligger på grensa mellom Frankrike og Italia.

Dannelse av fjellkjeder

Sjø i forgrunnen med fjell. Isbre i bakgrunnen. Luftfoto.
Saltfjellet og Svartisen nasjonalpark med isbreen Svartisen i bakgrunnen.
Fotografi
Av /Shutterstock.

De store fjellkjedene blir dannet av at tektoniske plater kolliderer med hverandre. Himalaya og Alpene dannes ved at to kontinentalplater kolliderer og presses sammen og oppover. Andesfjellene dannes ved at en kontinentalplate og en havbunnsplate kolliderer.

I områdene der jordplatene møtes, er det ofte jordskjelv og vulkanutbrudd. Dette former også fjellene noen steder. Det er fortsatt mange aktive vulkaner i Andesfjellene. Dette er fordi havbunnsplater er tyngre enn kontinentalplater. Havbunnsplaten synker derfor ned under kontinentalplaten. Der smelter den, og den varme smelten trenger opp gjennom bakken og danner fjell og vulkaner på overflaten.

I Alpene og Himalaya er det noen ganger jordskjelv når de to kontinentalplatene møtes og presses sammen.

Fjellområder i Norge

Det største og høyeste fjellområdet i Norge er Jotunheimen. Der finnes 26 av de høyeste fjelltoppene i landet. Området er også en nasjonalpark. Galdhøpiggen er 2469 meter høy og er Norges høyeste fjell. Jotunheimen er et område på 3500 kvadratkilometer og består av vidder, isbreer og dype daler.

Rondane og Saltfjellet er andre eksempler på fjellområder i Norge.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Karianne Lilleøren
Førstelektor i naturgeografi, Universitetet i Oslo