En gul ørken med hauger av sand. I forgrunnen står det en klynge med palmer.

Tørt klima finnes i ørken og på stepper.

Foto av tørt klima.
Av /NTB Scanpix .

Klima er hvordan det typiske været er på et sted over tid, gjerne over 30 år. For eksempel har ørken et tørt klima, selv om det noen ganger regner der.

Ulike steder på Jorda har forskjellig klima. Dette kalles klimasoner. Klimaet kan forandre seg over tid. Dette kalles klimaendringer.

Det finnes fem forskjellige hovedtyper klima på Jorda: tropisk regnklima, tørt klima, varm-temperert klima, kald-temperert klima og polarklima.

Forskjellen på klima og vær

Klimaet på et sted sier ikke noe om hvordan været blir en bestemt dag. Klimaet sier hva slags vær som er typisk for dette stedet. Været kan forandre seg mye fra dag til dag. Derfor kler vi oss for været, mens vi bygger hus tilpasset klimaet.

Klimaet på et sted bestemmes av temperatur, vind, regn, snø og sollys. For å få kunnskap om klimaet på et sted, må forskere måle alle disse tingene mange ganger per dag over flere år.

Tropisk regnklima

Bildet viser en tett jungel med trær og busker. Det regner tett.
Tropisk klima finnes i tropiske regnskoger.
Foto av tropisk klima.
Av .
Lisens: CC BY NC ND 2.0

På steder med tropisk regnklima er temperaturen i gjennomsnitt over 18 grader i alle årets måneder. Årstidene skiller seg ikke noe særlig fra hverandre.

Tropisk regnklima kan igjen deles inn i tre typer:

  • Tropisk regnskogklima finnes i tropiske regnskoger. Klimaet er gjerne varmt og vått. Mye nedbør og høye temperaturer hele året gjør at det er gode forhold for planter å vokse i.
  • Monsunklima har en tørr sesong og en regntid.
  • Savanneklima har en eller to tørketider i løpet av året. Temperaturen er høy hele året.

Tørt klima

Tørt klima finnes i ørken og på sletter med gress. Noen år er det ikke nedbør her i det hele tatt. Andre år er det litt nedbør.

Varm-temperert klima

Bildet viser grantrær i en skog. Solen lyser såvidt mellom trærne og man skimter en blå himmel i bakgrunnen.
Temperert klima har fire årstider.
Foto av temperert klima.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

I områder med varm-temperert klima, er temperaturen i årets kaldeste måned mellom 18 grader og –3 grader. Det kommer mer nedbør enn det gjør i områder med tørt klima. Denne klimatypen har fire årstider.

I Norge er det varm-temperert klima langs hele kysten fra Østfold til Nordland.

Kald-temperert klima

I områder med kald-temperert klima er temperaturen i årets kaldeste måned under -3 grader. I den varmeste måneden er det +10 grader eller mer. Denne klimatypen har fire årstider. Det er typisk med kalde vintre med snø, og ganske varme somre.

I Norge er det kald-temperert klima i innlandet.

Polarklima

I polarklima er det vanligst med temperaturer under 10 grader i den varmeste måneden. Polarklima deles inn i to typer:

  • Glasialklima har lav temperatur og snø som ikke smelter om sommeren. Derfor kan det bli dannet isbreer som ikke smelter.
  • Tundraklima har temperaturer mellom 0 og 10 grader i den varmeste måneden. Bare et tynt lag øverst på jorda rekker å tine før det blir kaldt igjen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jostein Mamen
Meteorologisk institutt