Foto
I USA kalles gressletter for prærie. Bildet viser Iron Horse-prærien i Minnesota i USA.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Gresslette er en type natur som finnes i områder på Jorda med temperert klima. Det er enorme, flate sletter der det vokser gress.

I Nord-Amerika kalles slettene for prærie. I Argentina i Sør-Amerika kalles de store slettene for pampas. Pampasen i Argentina er Jordas største gresslette. Det er også store sletter i land som Ungarn, Mongolia, Kasakhstan og landene sør for Kasakhstan.

Planter

På gresslettene vokser det nesten bare gress, urter og lave busker. Alle plantene må tåle lange perioder uten vann. Det er sjelden det vokser trær der, siden trær trenger mer vann enn gress.

På mange av de store gresslettene er de opprinnelige plantene borte. I Nord-Amerika har det meste av området blitt gjort om til åker, for å dyrke for eksempel mais og hvete. I Argentina har store deler av pampasen blitt gjort om til beite for storfe.

Dyr

På gresslettene lever mange dyr som spiser gress, blant annet antiloper, ville hester og lamaer. På de fleste slettene finnes det også præriehund, murmeldyr og harer. Disse dyrene er ofte byttedyr for rovdyr, som for eksempel puma, ulv, rev og sjakal.

I USA levde det store flokker med bison på prærien. Disse ble nesten helt utryddet og gresslettene blir nå brukt til jordbruk.

Klima

Gressletter har et tørt klima med svært varme somre og kalde vintre. Det kommer lite nedbør, men det kan regne gjennom hele året. Om vinteren kan det komme snø.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Karianne Lilleøren
Førstelektor i naturgeografi, Universitetet i Oslo