Maleri
Maleriet heter Bolsjeviken, og er malt av Boris Kustodiev i 1920. Bolsjeviken er den store mannen som bærer en rød fane gjennom en stor by med masse bittesmå andre mennesker.

Den russiske revolusjon i 1917 endret hvem som styrte Russland. Tsaren mistet makten og kommunistene tok over.

Revolusjonen skjedde i to omganger, én tidlig på våren, og én på høsten.

Kommunistenes politiske parti het på denne tiden bolsjevikpartiet. De endret navnet på landet fra Russland til Sovjetunionen i 1922.

Bakgrunn

Svarthvitt foto
Tsar Nikolaj 2. med familien sin. Fra venstre: Storfyrstinnene Olga og Maria, Nikolaj 2 og keiserinne (tsaritsa) Alexandra, storfyrstinne Anastasia, kronprins Aleksej og storfyrstinne Tatjana.
Av .

På begynnelsen av 1900-tallet var Russland et stort rike. Tsaren hadde all makt, og folket hadde få rettigheter.

Tsaren og adelen levde i luksus, men bønder og arbeidere hadde det dårlig. På denne tiden var Russland bare så vidt begynt med den industrielle revolusjon.

80 prosent av befolkningen var bønder. Over halvparten av dem hadde for lite jord til å dyrke det de trengte. Adelen, kirken og staten eide mesteparten av jorda.

I en fredelig demonstrasjon mot urettferdigheten i 1905 ble over 100 demonstranter skutt og drept av tsarens soldater. Etter dette var det mange som ikke stolte på tsaren og de andre som bestemte, og de krevde å bli hørt.

Tsar Nikolaj 2. startet da en slags nasjonalforsamling som fikk navnet Dumaen. Der fikk noen av innbyggerne være med på å bestemme litt, men det var fortsatt tsaren som bestemte mest.

Februarrevolusjonen

Illustrasjon

Merket med en hammer og en sigd i en rød femstjerne er et symbol for kommunisme.

Kommunistisk symbol
Av .
Lisens: fri

Den første delen av revolusjonen kalles februarrevolusjonen. Folket gjorde opprør mot matmangel, og at Russland var med i første verdenskrig.

På grunn av krigen var det stor mangel på mat. Mange soldater fra Russland hadde dødd i krigen. De fleste av dem kom fra fattige bondefamilier.

Sinte mennesker demonstrerte i byen Petrograd (nå St. Petersburg). Flere soldater, som egentlig var i tjeneste for tsaren, byttet til demonstrantenes side.

Tsaren ble tvunget til å gi fra seg makten. Det ble opprettet en ny regjering, men den klarte ikke å løse problemene i landet.

Ulike politiske partier kjempet om makten. Et av partiene som ønsket å ta makten var bolsjevikpartiet som var ledet av Vladimir Lenin.

Oktoberrevolusjonen

Svarthvitt foto
Lenin (til høyre) og Stalin i 1919.
Av .

Høsten 1917 bestemte bolsjevikene seg for å prøve å overta makten. Dette kalles oktoberrevolusjonen. De gikk inn i Petrograd med sine egne soldater, og klarte også å ta over bygningen der regjeringen var.

Lenin ble leder for en ny regjering som ville endre hele det russiske samfunnet. I mars 1918 endret bolsjevikpartiet navn til Det russiske kommunistpartiet.

Partiet tok over alt kirken og tsaren hadde eid. Bøndene fikk blant annet mer jord. Arbeidernes forhold ble litt bedre, og kvinner ble mer likestilt med menn.

Den nye regjeringen fikk til våpenhvile med Tyskland, som kjempet på den andre siden i første verdenskrig. Da måtte de gi fra seg store deler av Russlands landområde. Dette var mange sinte for.

Borgerkrig

I 1918 ble det borgerkrig mellom bolsjevikene og deres motstandere. Under krigen ble bolsjevikene vant til å bruke vold og undertrykkelse. De drepte tsaren og hele familien hans. I 1922 vant bolsjevikene borgerkrigen.

I 1924 døde Lenin, og Josef Stalin overtok makten etter hvert. Hans styre ble minst like fælt som tsarens. Sovjetunionen ble et diktatur.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Nils Ivar Agøy
Professor i historie, Universitetet i Sørøst-Norge