Faktaboks

Panama
Hovedstad
Panama by
Innbyggertall
4,40 millioner
Størrelse
74 180 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Laurentino Cortizo
Språk
spansk
Nasjonaldag
3. november
Valuta
panamansk balboa
Flagg
plassering av Panama på jordkloden. Kart
Panama (mørkegrønt) ligger i Nord-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Panama er et land som ligger i Nord-Amerika. Landet grenser til Costa Rica og Colombia. Hovedstaden heter Panama by.

Natur og klima

Plassering av Panama med naboland rundt, kart.
Panama og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Panama ligger i Mellom-Amerika og grenser til Det karibiske hav i nord og Stillehavet i sør. Panamakanalen går tvers gjennom landet.

Vest i Panama er det mange fjell. Det høyeste heter Vólcan de Barú, 3475 meter over havet. Det er også regnskog, savanner, innsjøer og elver i landet.

Nasjonaldyret er ørn. Det lever også jaguar, puma, dovendyr, beltedyr og mer enn 800 forskjellige fuglearter i landet. I havet finnes det blant annet tunfisk og haier.

Panama får mesteparten av strøm og energi fra vannkraftverk.

Panama har et tropisk klima. I lavlandet er det varmt vær hele året, mens det er kaldere i fjellene.

Folk og kultur

Kanal med sluser
Panamakanalen går mellom Atlanterhavet og Stillehavet. Den har vært veldig viktig for transport av varer mellom Asia, Amerika og Europa.
Foto av Panamakanalen
Av /Shutterstock.

Rundt 70 prosent befolkningen er mestiser, som er en blanding av amerikanske urfolk og mennesker med europeisk opprinnelse. Det bor også flere grupper av urfolk i landet med egne språk og kulturer.

Rundt tre fjerdedeler av befolkningen bor i byer. Spansk er offisielt språk, men engelsk blir også mye brukt. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Det er både offentlige og private universiteter i landet.

Fotball, baseball og basketball er de mest populære idrettene blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Panama er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati med valg til nasjonalforsamling hvert femte år.

Det har i perioder vært mye korrupsjon i landet. Panama har også blitt kritisert for diskriminering av urbefolkningen.

Mange mennesker i Panama jobber med handel, jordbruk og i industrien. Landet tjener penger på blant annet å selge kaffe, klær og frukt til andre land.

Inntekter fra skip som seiler gjennom Panamakanalen har vært viktig for landets økonomi.

Panama er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Det har bodd mennesker i det som i dag er Panama i 12 000 år. På 1500-tallet ble Panama et viktig sted for spanske erobrere som ønsket å erobre inkariket i Sør-Amerika.

På begynnelsen av 1900-tallet ble Panamakanalen bygget for at skip skulle kunne seile raskere mellom Atlanterhavet og Stillehavet.

Panama ble selvstendig i 1903 etter å ha revet seg løs fra Colombia med støtte fra USA. Panamakanalen var en del av USA fra 1903 til 1979.

Mellom 1968 og 1989 styrte militærdiktaturer i landet. I 1989 invaderte USA landet for å fjerne den sittende diktatoren.

De siste tiårene har Panama fått bedre økonomi, men det er fremdeles store forskjeller mellom folk med høy og lav inntekt i landet.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Stener Ekern
Professor emeritus, Universitetet i Oslo