Nærbilde av hender som heller melkeskum fra en liten stålmugge oppi en kopp med kaffe.

Med melk som er varmet opp og pisket til skum, kan man lage cappuccino og kaffe latte.

Cappuccino
Av /Shutterstock.

Kaffe er en varm drikk som lages av kaffebønner og vann. Først steker man bønnene, og så knuser man dem til pulver. Når pulveret blandes med kokende vann, og man siler vekk pulveret (kaffegrut), får man kaffe.

Folk i Norge er veldig glade i kaffe. Mange liker å gå på kafé eller kaffebar. Norge er det landet i verden som drikker mest kaffe per innbygger, nest etter Finland.

Typer

Den vanligste kaffetypen i Norge er filtermalt kaffe, som mange kaller vanlig kaffe eller traktekaffe. Dette lages i en liten maskin som kalles kaffetrakter.

En annen vanlig kaffetype er espresso. Den har en sterkere smak enn vanlig kaffe og serveres i små kopper. Når man blander espresso med varm melk, kan man lage forskjellige kaffedrikker. To eksempler er kaffe latte eller cappuccino.

Kald drikke med kaffe kalles iskaffe.

Produksjon

Kaffebønnene kommer fra kaffebusken. Opprinnelig kom kaffe fra Etiopia i Afrika.

I dag vokser kaffebønner over hele verden, men bare langs ekvator der det er varmest. Brasil er det landet i verden som dyrker mest kaffebønner. Kaffe inneholder et stoff som heter koffein, det er et rusmiddel som gjør at man kjenner seg våken.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen