Faktaboks

vær

vêr på nynorsk

Foto av regnskyer.
Regn over Barentshavet i Finnmark.
Foto av regnskyer.
Av /Shutterstock.

Vær er et felles ord for forskjellige fenomener som skjer i atmosfæren. Noen eksempler på vær er regn, snø og vind.

Hvordan været er, henger sammen med trykket, fuktigheten og temperaturen i luften.

Sol og nedbør

Hvor mye sollys som slipper ned til Jorda er avhengig av hvor mye skyer det er på himmelen. Hvor mye vann som er i skyene, og hvordan de beveger seg, varierer. Det bestemmer om det kommer nedbør eller om det blir oppholdsvær. Oppholdsvær er når det er tørt vær. Nedbør er for eksempel regn, sludd eller snø.

Temperaturen i luften bestemmer om nedbøren faller som snø eller regn. Lav temperatur gir snø, høy temperatur gir regn.

Vær i Norge

Blå himmel med sol på
Pent vær betyr ofte solskinn og varme.
Av .
Lisens: CC BY 2.0
Illustrasjonen viser fem lag. På hvert lag står det hvor mange kilometer det er fra Jorda. Nederst er Troposfæren, som er ca  6-20 kilometer fra Jorda. Så kommer Stratosfæren, som er ca 50 kilometer fra Jorda. Så kommer Mesosfæren, som er ca 85 kilometer fra Jorda. Så kommer Termosfæren, som er ca 690 kilometer fra Jorda og til slutt Eksosfæren, som er ca 10 000 kilometer fra Jorda.
Illustrasjon av Jordas atmosfære med de fem lagene. Det er troposfæren, stratosfæren, Mesosfæren, termosfæren og eksosfæren.
Illustrasjon av Jordas atmosfære.
Av .
Lisens: Offentlig eiendom

I Norge er det mye forskjellig vær. Kald luft fra nord møter varmere luft fra sør, og det blir dannet lavtrykk ute i Atlanterhavet. Disse lavtrykkene flytter på seg og treffer den norske kysten. Lavtrykkene har med seg fuktighet og vind. Det gjør at det både regner og blåser en god del, særlig i de vestlige områdene i Norge og i fjellet.

Ganske ofte, særlig om våren, ligger høytrykk og lavtrykk slik at det blir vind hele veien fra Nordpolen til Sør-Norge. Det kalles nordavind. Da blir iskald polarluft dratt utover det åpne havet, og det kan bli snøbyger og kanskje polare lavtrykk. Polare lavtrykk er skumle, fordi de gjør at vinden plutselig blir sterkere, og at det kan snø mye. Været kan plutselig bli veldig dårlig, og det er vanskelig å se. Heldigvis varer de ofte ganske kort, men de kan likevel gjøre stor skade.

Innimellom kommer det også høytrykk inn over Norge. Da blir det en periode med lite vind, oppholdsvær og solskinn. Det er det som kalles pent vær. Noen ganger blir høytrykkene liggende lenge. Da blir det lange perioder med solskinn og lite nedbør. Det kan føre til tørke, som igjen kan føre til ødelagte avlinger, vannmangel og skogbrann.

Atmosfæren

De fleste prosessene som handler om vær foregår i de nederste 10–20 kilometerne av atmosfæren, som kalles troposfæren. Det er her det er mest fuktighet og mest bevegelse i luften. Terrenget påvirker også været på mange ulike måter.

Likevel skjer det også mye i de øvre luftlagene, enda høyere opp, i det som heter stratosfæren. Selv om det er mindre luft i stratosfæren, er den i bevegelse. Temperaturen svinger der også.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jostein Mamen
Meteorologisk institutt