Foto
Laget som spiller ute har én person som skal kaste ballen til de som skal slå fra det andre laget. Denne kalles en pitcher, etter det engelske orde for kaste som er pitch.
Baseball i lufta
Av /Shutterstock.

Baseball er et ballspill mellom to lag. Man bruker et balltre for å slå ballen.

Ballen er hard, omtrent 7 cm i diameter og veier omtrent 150 gram. Den har lær på utsiden, og inni er det en kjerne av kork og gummi med ullgarn rundt. Balltreet er som en ganske lang, rundt stokk. Det er laget av tre eller aluminium. De lengste balltreene er litt lenger enn én meter lange.

Banen

Dronefoto

En baseballbane fotografert med drone.

Baseball rett ovenfra
Av /Shutterstock.

Man spiller på en bane med gress eller kunstgress. Banen har form som en kvartsirkel. Basen i hjørnet der sidelinjene møtes, kalles hjemmebasen (home base). Hjemmebasen er også det ene hjørnet i en bane inne i banen. Denne innerbanen er formet som et kvadrat med baser i de tre andre hjørnene.

Spillet

De to lagene bytter på å spille inne og ute. De har én spiller hver på hjemmebasen. Spilleren fra utelaget skal prøve å ta imot ballen som blir kastet, hen kalles mottaker. Spilleren fra innelaget skal slå ballen så langt som mulig. Ballen kastes av en spiller fra utelaget som kalles kaster. Hen må kaste innenfor et område som det er mulig for den som slår å treffe. Hvis innespilleren bommer tre ganger er hen ute.

Hvis innespilleren treffer ballen skal hen prøve å løpe rundt innerbanen før utelaget har fått tak i ballen. Hvis hen klarer å slå ballen utenfor den ytterste buen av banen kan hen løpe rundt hele og innom alle basene på veien. Det er det som kalles en home run. Hvis hen slår kortere, og ikke rekker rundt hele banen, må hen stoppe på en av basene for å være trygg.

Utelaget skal prøve å ta ballen og hindre innespilleren fra å løpe til basene. En innespiller er trygg når hen står på en base.

Lagene bytter side når tre spillere fra innelaget er ute. I hver omgang spiller hvert lag inne én gang. En kamp består av 9 omganger og varer 2 til 3 timer. Hvis lagene har like mange poeng etter 9 omganger spiller de én og én omgang til ett lag vinner.

Utstyr

Spillerne har caps og sko med knotter. Spillere som skal slå ballen når laget er innelag, har en lett hjelm. Utespillerne bruker en stor hanske av lær til å fange ballen. Mottakeren har i tillegg ansiktsmaske med hjelm, brystbeskyttelse og legg- og kneskinner.

Baseball i verden

Baseball er en av de tre store lagidrettene i USA. Baseball regnes også som nasjonalsport på Cuba og i Japan. Baseball har siden 1992 vært konkurranse i flere OL.

Den første baseballklubben i Norge var Christiania Slåballklubb i 1989. Før det var det flere som hadde drevet med softball i Norge. Softball ligner på baseball, men spilles på en mindre bane med en større ball og annen kasteteknikk. I OL konkurrerer kvinner i softball og menn i baseball.

Norges Softball og Baseball Forbund ble stiftet i 1991.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby