Faktaboks

Colombia
Hovedstad
Bogotá
Innbyggertall
51,6 millioner
Størrelse
1 109 500 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Gustavo Petro
Språk
spansk
Nasjonaldag
20. juli
Valuta
colombiansk peso
Flagg
plassering av Colombia på jordkloden. Kart
Colombia (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Colombia er et land som ligger i Sør-Amerika. Landet grenser til Panama, Venezuela, Brasil, Peru og Ecuador. Hovedstaden heter Bogotá, og ligger 2640 meter over havet.

Natur og klima

Plassering av Colombia med naboland rundt, kart.
Colombia og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Colombia har kyst til Det karibiske hav i nord og Stillehavet i vest. Langs kysten er det mange strender som er populære blant turister. Landet er omtrent tre ganger så stort som Norge.

Vest i landet ligger Andesfjellene med mange høye fjell. I Amazonas i sør er det mye regnskog. Det er i tillegg gressletter, elver og aktive vulkaner i landet. Colombias høyeste fjell heter Pico Cristóbal Colón, 5775 meter over havet.

Nasjonaldyret er andeskondor, som er en av verdens største fugler. Det lever også puma, hjort, dovendyr og brillebjørn i landet.

Colombia har mange elver og fosser, og over halvparten av landets strøm kommer fra vannkraft. Landet ligger i et område hvor det er mange jordskjelv og vulkanutbrudd.

Folk og kultur

En svart og hvit fugl står på et berg. Foto.

Andeskondor er nasjonaldyret i Colombia. Den er en av verdens største fugler og veier opptil 12 kg. Den lever høyt oppe i fjellene og spiser for det meste rester av døde dyr.

Fotografi
Lisens: CC BY NC SA 2.0

Det fleste menneskene i Colombia er mestiser, som er en blanding av amerikanske urfolk og mennesker med europeisk opprinnelse. Rundt 10 prosent av befolkningen er afrikansk-colombianere. Det bor rundt 400 forskjellige grupper av urfolk i landet.

De siste tiårene har mange mennesker flyttet inn til de større byene. I dag bor over 80 prosent i byer. Spansk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen, de fleste er katolikker.

Alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 15 år. Utdanningen er gratis, men mange elever går på private skoler som koster penger.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Colombia har deltatt i VM i fotball for menn seks ganger.

Politikk og økonomi

Nærbilde av hodet til en brillebjørn. Foto.
Brillebjørnen har lyse og mørke farger i ansiktet som kan minne om briller.
Av .

Colombia er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og det er valg hvert femte år.

Myndighetene har lenge vært i konflikt med geriljagrupper i landet. I 2016 skrev partene under på en fredsavtale.

Mange mennesker i Colombia jobber med handel og jordbruk. Landet tjener penger på å selge kaffe og frukt til andre land.

Colombia er medlem av FN, Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) og Organisasjonen av amerikanske stater (OAS)

Historie

Spania koloniserte området på 1500-tallet. Mange av urbefolkningen døde av sykdommer eller ble drept under det spanske styret. Colombia ble selvstendig i 1819 etter en frigjøringskamp.

På 1900-tallet var det i flere perioder uro og borgerkrig i landet. De siste tiårene har Colombia fått bedre økonomi, men fremdeles er det store forskjeller mellom fattige og rike i landet.

Colombia og Norge

Norge deltok i flere år i fredssamtaler mellom regjeringen i Colombia og geriljaen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tor Opsvik
Universitetet i Oslo