bøfler halvveis gjemt i høyt gress. noen trær i bakgrunnen
En flokk med bøfler beiter på savannen Serengeti som ligger i både Tanzania og Kenya. Det finnes flere nasjonalparker og naturreservat i Serengeti.
Foto av bøffel i Serengeti
Lisens: CC BY SA 3.0
Apebrødtre
Trær som vokser på savannen må kunne klare seg med veldig lite vann.

Savanne er en type natur som finnes i områder på Jorda med tropisk klima. Savanner er enorme, flate sletter hvor det vokser gress. Savannene finnes ofte mellom tropisk regnskog og ørken, for eksempel i Afrika og Australia.

Savanner kalles også tropiske gressletter.

Planter

På savannene vokser det nesten bare ulike typer gress. Det vokser nesten ikke trær der fordi det regner så sjelden. Trær har behov for mye mer vann enn gress. Det er sjelden at det vokser så mange trær på savanner at de danner skog.

Gresset vokser i regntiden og visner når det er tørketid. Når gresset visner, faller det frø på bakken som spirer når det begynner å regne igjen. Gresset dekker ikke hele bakken, men vokser ofte i tuer.

Dyr

På savannene i Afrika beiter det mange dyr, som for eksempel gnu, sebra og antiloper. Disse dyrene er ofte byttedyr for rovdyr som for eksempel løver, leoparder, hyener og sjakaler. Gresset som vokser på savannene er ganske høyt. Dermed er det gode gjemmesteder for både byttedyr og rovdyr som jakter.

Det finnes også mange ulike typer insekt som lever på savannene. For eksempel gresshopper, sirisser, veps og termitter.

Klima

Savanner har et klima med høye temperaturer og en tydelig tørketid og regntid. I regntiden kommer det mye regn. Temperaturen er som oftest over 18 grader hele året.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Karianne Lilleøren
Førstelektor i naturgeografi, Universitetet i Oslo