Faktaboks

Brasil
Hovedstad
Brasília
Innbyggertall
215 millioner
Størrelse
8 358 140 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Luiz Inácio Lula da Silva
Språk
portugisisk
Nasjonaldag
7. september
Valuta
brasiliansk real
Flagg
plassering av Brasil på jordkloden. Kart
Brasil (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Brasil er et land som ligger i Sør-Amerika. Landet grenser til Argentina, Uruguay, Paraguay, Bolivia, Peru, Colombia, Venezuela, Guyana, Surinam og Fransk Guyana. Hovedstaden heter Brasília.

Natur og klima

Plassering av Brasil med naboland rundt, kart.
Brasil og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Brasil er det femte største landet i verden. Landet har en lang kyst mot Atlanterhavet. Her er det mange sandstrender som er populære blant turister.

I nord ligger Amazonas, som er verdens største regnskog. Det er også fjell, innsjøer og elver i landet. Elven Amazonas er den nest lengste elven i verden etter Nilen. Det høyeste fjellet heter Pico da Neblina, 2994 meter over havet.

Nasjonaldyret er jaguar. I regnskogen i Amazonas lever veldig mange ulike dyr. Blant annet pumaer, beltedyr, krokodiller, delfiner og mer enn 1500 forskjellige fuglearter.

Over 60 prosent av landets strøm kommer fra vannkraftverk.

Brasil har et klima med høye temperaturer hele året. Hogst av regnskogen er et av de største miljøproblemene i Brasil.

Folk og kultur

Brasil er det mest folkerike landet i Sør-Amerika. Størstedelen av Brasils befolkning er etterkommere av europeere og av slaver fra Afrika. Det bor også mange forskjellige grupper av urfolk i landet.

Nesten 90 prosent av folket bor i byer. Portugisisk er offisielt språk. Kristendommen er den største religionen, de fleste er katolikker.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Skolen er gratis, og nesten alle barn i landet kan lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Brasil har vunnet VM i fotball for menn fem ganger.

Politikk og økonomi

Brasil er en republikk med president som statsoverhode. Landet ble på nytt et demokrati i 1985, etter at de militære hadde hatt makten i 20 år.

I perioder har det vært vanskelig å styre Brasil på grunn av store sosiale og økonomiske forskjeller.

Mange mennesker i Brasil jobber med handel og turisme. Landet tjener penger på å selge kaffe og olje til andre land.

Brasil er medlem av blant annet FN.

Historie

De første menneskene bosatte seg i Brasil for rundt 11 000 år siden.

Etter at Portugal koloniserte Brasil på 1500-tallet, døde mange urfolk av smittsomme sykdommer som portugiserne hadde med seg. Brasil ble selvstendig i 1822.

Landet var først et kongedømme, og ble en republikk i 1889. Fra 1964 til 1985 var det diktatur i landet. Brasil har vært et demokrati siden 1988.

De siste tiårene har mange fått det bedre i Brasil, men fremdeles er det svært store forskjeller mellom fattige og rike.

Brasil og Norge

Norge og Brasil har handlet med hverandre siden 1800-tallet. Brasil har blant annet kjøpt norsk klippfisk, mens Norge har kjøpt kaffe fra Brasil.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tor Opsvik
Universitetet i Oslo