Saccharum officinarum

Saccharum officinarum, sukkerrør. Foto fra: Moshi, Tanzania

Sukker er en matvare som smaker søtt. Sukker får man fra plantene sukkerrør og sukkerroe. Frukt og bær har naturlig sukker i seg, og det er derfor de smaker søtt.

Sukker brukes blant annet i:

Ting man spiser, som inneholder mye sukker, kalles også søtsaker.

Å lage sukker

Sukker fra sukkerrør er vanligst. Sukkerrør er en lang og tynn plante som ligner på bambus. Sukkerrøret knuses, og så presser man ut en væske som heter råsaft. Av saften får man brunt sukker.

For at sukkeret skal bli hvitt, fjerner man et seigt, brunt stoff i sukkeret som heter melasse. Melassen bruker man til å lage sirup. Av melasse kan man også lage et brennevin som heter rom.

De største produsentene av sukker i verden er Brasil og India.

Typer

Det finnes flere ulike typer sukker:

  • Farin (vanlig hvitt strøsukker)
  • Brunt sukker (sukker med melasse)
  • Melis (sukker knust til pulver)
  • Sirup (det samme som melasse)
  • Perlesukker (sukker i store klumper)
  • Vaniljesukker (melis tilsatt vanilje)
  • Demerara (brunt rørsukker)

Bruk

I matlaging skiller man mellom tilsatt sukker og naturlig sukker.

  • Tilsatt sukker er når man blander sukker med andre matvarer, for eksempel når man lager kaker.
  • Naturlig sukker er når en matvare allerede inneholder sukker, for eksempel frukt og bær. Druer inneholder mye naturlig sukker.

Vanligvis bruker man sukker når man vil at noe skal smake søtt. Det kan være i brus, godteri og desserter. Det er vanlig å ha sukker i kaffe, te og kakao. Hvis noe smaker veldig surt, kan man ha i sukker for å få det til å smake søtere.

En annen måte å bruke sukker på er når man skal konservere mat. Å konservere betyr at mat skal oppbevares i lang tid. Det kan være saft og syltetøy. Sukker brukes også når man skal lage gravet mat, for eksempel gravlaks. Sukkeret gjør at skadelige bakterier ikke overlever.

Hvis man koker sukker, blir det til karamell. Da kan man lage desserter som karamellpudding og konfekt.

Smeltet sukker blir til hard knekk, som mange bruker til å lime sammen pepperkakehus. Sukkertøy er laget av smeltet sukker med tilsatt smak.

Helse

Sukker inneholder mye kalorier og gir mye energi til kroppen. Men det er ikke den typen energi som kroppen trenger mest. Selv om sukker smaker godt, inneholder det ingen næringsstoffer som kroppen trenger.

Helsedirektoratet gir råd om helse til alle som bor i Norge. De sier at folk i Norge spiser for mye sukker, og at man bør spise mindre av det.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Arnt Steffensen