Foto av elektrisk bil som lader

Elektriske biler får energi fra elektrisitet.

Foto av elektrisk bil som lader
Av /Shutterstock.

Energi er det som får noe til å skje. Energi kan for eksempel få en lyspære til å lyse, en sjokolade til å smelte eller en ball til å trille.

Det meste av energien på Jorda kommer fra Sola. Sola sender energi til Jorda i form av stråling.

Ulike typer energi

Det finnes flere typer energi:

Bruk

Både dyr og mennesker trenger energi for å leve. Dyr og mennesker trenger for eksempel energi til å bevege seg og til å tenke. Dyr og mennesker får energien sin fra mat.

Planter trenger også energi for å leve. Planter får energien sin fra lys.

Maskiner trenger også energi for å fungere. Mange maskiner får energien sin fra elektrisk strøm, for eksempel mobiltelefoner og elbiler.

To hovedtyper energi

Foto av fotball.
En ball som ligger stille på et bord har stillingsenergi.
Foto av fotball.
Av /Shutterstock.

Det finnes to hovedtyper energi. Den ene typen kalles bevegelsesenergi, og den andre typen kalles stillingsenergi.

Alle ting som beveger seg, har bevegelsesenergi. Et barn som løper, har for eksempel bevegelsesenergi.

Hvis en ting kan begynne å bevege seg når man tar bort alt som er i veien for den, har tingen stillingsenergi. En ball som ligger på et bord, har stillingsenergi. Tyngdekraften kan få ballen til å bevege seg hvis noen dytter ballen utfor bordet. Dette er fordi man da har tatt bort bordet som var i veien for ballen.

Alle typer energi er enten en type bevegelsesenergi eller type stillingsenergi. Lydenergi er for eksempel en type bevegelsesenergi. Det er fordi lyd er luft som beveger seg.

Energi kan ikke forsvinne

Energi kan aldri forsvinne. Energi kan bare skifte form. Hvis en ball ligger på et bord, har den stillingsenergi. Hvis man dytter ballen utenfor kanten av bordet, vil ballen begynne å falle nedover. Da blir stillingsenergien som ballen hadde, til bevegelsesenergi.

Energi kan ikke bli laget

Det er ikke mulig å lage energi. Men man kan få en type energi til å skifte form til en annen type energi. Det kan være lurt, fordi noen typer energi er lettere å bruke enn andre. Det er for eksempel lett å få maskiner til å gå på elektrisk energi. Men det er vanskelig å få maskiner til å gå på bevegelsesenergi.

I Norge får man mye elektrisk energi fra vannkraft. Vann som faller ned en foss har bevegelsesenergi. Et vannkraftverk gjør om vannets bevegelsesenergi til elektrisk energi.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jacob Linder
Professor, NTNU – Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet