En gressbane delt i forskjellige felter. I et felt i midten står en mann med et balltre, bak ham stikker tre halvmeter høye rør opp av bakken. Utenfor midtfeltet er flere menn, og en av dem slenger seg ut mot venstre bildekant hvor det er en liten brunrød ball. Foto
Fra en ckricket-kamp mellom Sør-Afrika og Australia i 2023. Sør-Afrika er utelag, og en av deres spillere kaster seg etter ballen. Australia er innelag, og den australske spilleren med nummer 49 på ryggen har slått ballen. De røde pinnene som står opp rett bak nummer 49 er gjerdet som kalles wicket. Mannen med svarte bukser og hatt er en av dommerne.
Fotografi
Av /NTB.

Cricket er et ballspill mellom to lag. Det er om å gjøre å slå en ball lengst mulig med et balltre, og løpe mellom to punkter, som kalles gjerder. Det er to gjerder på banen. Man får poeng ved å først slå ballen, og så løpe til motsatt gjerde. Det er om å gjøre å få flest mulig poeng.

Ballen er laget av lær med kork med garn inni. Den er omtrent 22 cm i omkrets og veier litt over 150 gram. Ballen er som oftest rød, noen ganger hvit. Balltreet er av tre med gummi rundt håndtaket

Man spiller vanligvis på baner med gress. På banen er det et omtrent 20 meter langt felt med kortere gress midt på. I hver ende av dette feltet er det noen små gjerder som kalles wickets.

Spillet

Det er elleve spillere på hvert lag. Lagene bytter på å være utelag og innelag.

Innelaget har to spillere på banen om gangen. De står ved hvert sitt gjerde, og skal prøve å slå ballen så langt de kan når utelaget kaster den.

Utelaget har alle spillerne på banen hele tiden. En som kaster ved det ene gjerdet og en gjerdevakt ved det andre. De andre ni spillerne er fordelt ut over for å fange ballen.

Kasteren på utelaget prøver å slå ut spilleren fra innelaget ved motsatt gjerde. For eksempel kan hen prøve å treffe gjerdet med ballen så det faller sammen. Når en spiller fra innelaget blir slått ut, kommer en ny spiller inn. Hvis ti av elleve spillere på innelaget blir slått ut, er omgangen over. Da bytter lagene på hvem som er utelag og innelag.

Spilleren fra innelaget som står foran gjerdet, prøver å slå ballen langt vekk. Laget får poeng ved at den som slår ballen, og lagkameraten som står ved det andre gjerdet, løper over banen og bytter plass med hverandre.

Når en kamp er ferdig, vinner det laget som har flest poeng, altså som har løpt over banen flest ganger.

Utstyr

Spillerne bruker sko med knotter. Når man spiller inne, har de som står ved gjerdet og skal slå ballen, hansker og leggbeskyttere og knebeskyttere. Det samme har gjerdevakten på utelaget. Noen utespillere har av og til hjelm.

Typer

Det finnes mange forskjellige måter å spille cricket på. Noen kamper tar flere dager. Landskamper varer for eksempel i fem dager. Man spiller seks timer hver dag, med noen pauser innimellom.

Den korteste måten å spille på kalles Twenty20. Disse kampene varer omtrent tre timer.

Historie

Cricket kommer fra Storbritannia og har spredt seg til mange andre deler av verden. Det er populært i mange av landene som er nært knyttet til Storbritannia, for eksempel land i Samveldet av nasjoner.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby