Faktaboks

Hovedstad
Paramaribo
Innbyggertall
602 500
Størrelse
156 000 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Chan Santokhi
Språk
nederlandsk
Nasjonaldag
25. november
Valuta
surinamsk dollar
Flagg
plassering av Surinam på jordkloden. Kart
Surinam (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Surinam er et land som ligger i Sør-Amerika. Landet grenser til Fransk Guyana, Brasil og Guyana. Hovedstaden heter Paramaribo.

Natur og klima

Plassering av Surinam med naboland rundt, kart.

Surinam og naboland

Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Surinam har kyst mot Atlanterhavet i nord, og er det minste landet i Sør-Amerika. Omtrent 80 prosent av Surinam er dekket av regnskog.

Ved kysten er det strender og mangroveskog. Lenger inn i landet er det innsjøer, elver, savanner, nasjonalparker og noen lave fjell. Det høyeste punktet heter Julianatop, 1280 meter over havet.

Nasjonaldyret er en liten fugl som heter kiskade. Det lever også dovendyr, beltedyr, jaguar, puma, ape, skilpadde og mange forskjellige fuglearter i landet.

Surinam har tropisk klima med varmt vær hele året.

Folk og kultur

Elv og tropiske trær
Regnskog ved Surinam-elven, ikke langt unna Awarradam Jungle Lodge. Om lag 80 prosent av Surinam er dekket av tropisk regnskog med blant annet over 2000 arter av trær.

Det bor mange forskjellige folkegrupper i Surinam. Rundt en fjerdedel av befolkningen er av indisk opprinnelse. Det bor også urbefolkning med eget språk og kultur i landet.

Nesten hele befolkningen bor ved kysten. Nederlandsk er offisielt språk. Kristendom er den største religionen. Det bor også mange hinduer og muslimer i landet.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 5 til de er 12 år. Det undervises på nederlandsk, noe som kan være vanskelig for barn med et annet morsmål.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Basketball og friidrett er også populære idretter i landet.

Politikk og økonomi

Surinam er en republikk med president som statsoverhode. Landet er et demokrati, og presidenten velges for en periode på fem år.

Det er mange ulike folkegrupper i landet. De har ofte samarbeidet om å styre landet, men flere ganger har det også vært konflikter mellom disse folkegruppene.

Mange mennesker jobber med jordbruk, handel og gruvedrift. Landet tjener penger på blant annet å selge gull og olje til andre land.

Surinam er medlem av blant annet FN og Samveldet av nasjoner.

Historie

Det har bodd mennesker i det som i dag er Surinam i minst 3000 år. Forskjellige urfolk bodde i landet da spanske sjøfarere kom til området i 1498.

I 1651 ble Surinam en britisk koloni. Mange i urbefolkningen måtte jobbe som slaver for britene. I 1667 byttet Storbritannia bort Surinam til Nederland.

Da slaveriet ble ulovlig i 1863, kom det mange arbeidere fra India til landet. Surinam ble selvstendig fra Nederland i 1975.

Etter selvstendigheten var det flere perioder med uro, konflikter og borgerkrig. Surinam ble et demokrati i 1993. Fremdeles er det store forskjeller mellom de som har høy og lav inntekt.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tor Opsvik
Universitetet i Oslo