Faktaboks

Uruguay
Hovedstad
Montevideo
Innbyggertall
3,55 millioner
Størrelse
175 020 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Luis Lacalle Pou
Språk
spansk
Nasjonaldag
25. august
Valuta
uruguayansk peso
Flagg
plassering av Uruguay på jordkloden. Kart
Uruguay (mørkegrønt) ligger i Sør-Amerika (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Uruguay er et land som ligger i Sør-Amerika. Landet grenser til Brasil og Argentina. Hovedstaden heter Montevideo.

Natur og klima

Plassering av Uruguay med naboland rundt, kart.
Uruguay og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Uruguay er Sør-Amerikas nest minste land. Rundt 85 prosent av landet består av gressletter med elver og innsjøer. Her er det mange dyr som beiter.

Uruguay har nesten 700 kilometer kyst mot Atlanterhavet i sør. Langs kysten er det mange strender og klipper. Landet er ganske flatt, og høyeste topp ligger 514 meter over havet.

En del pattedyr i Uruguay har lav bestand, og mange er truet av utryddelse, blant annet beltedyr, jaguar og puma. Det finnes omkring 400 fuglearter i landet og nasjonaldyret er vandrefalk.

Uruguay får mesteparten av strøm og energi fra fornybare energikilder som vannkraft og vindkraft.

Uruguay har et varmt klima med ulike årstider. Det er varmest fra desember til februar, mens det er vinter fra juni til august.

Folk og kultur

flate gressletter med noen trær og en hest

Det meste av Uruguay består av sletter som brukes som beite for flokker av storfe. Hester brukes ved gjeting av de store flokkene.

Foto av gresslette
Av .
Lisens: Begrenset gjenbruk

Befolkningen i Uruguay kalles uruguayaner. De fleste menneskene i landet er hvite og har spansk eller italiensk opprinnelse. Det er også noen urfolk i landet.

Over 90 prosent av befolkningen bor i byer. Omtrent halvparten regner seg som religiøse og hører til kristendommen. De fleste er katolikker. Spansk er offisielt språk.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 4 til de er 15 år. Nesten alle barn i landet kan lese og skrive. Det finnes flere universiteter og høyskoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Uruguay har vunnet VM i fotball for menn to ganger, i 1930 og i 1950.

Politikk og økonomi

Uruguay er en republikk. Presidenten er statsoverhode og statsminister. Landet er et demokrati med frie valg. Alle som bor i landet må stemme ved valgene som avholdes hvert femte år.

Uruguay er et av de mest demokratiske landene i Sør-Amerika. Alle forandringer i grunnloven må godkjennes ved folkeavstemning.

Mange mennesker i landet jobber med handel, turisme og i industrien. Landet tjener penger på blant annet å selge mat og klær til andre land.

Uruguay er medlem av blant annet FN og organisasjonen Mercosur, som har en avtale om handel med EU.

Historie

For flere tusen år siden bodde det urfolk som levde som nomader i det området som i dag er Uruguay. På 1500-tallet kom spanske sjøfarere til området.

Mot slutten av 1600-tallet lagde Portugal og Spania kolonier i området. I 1776 ble Uruguay en spansk koloni. Da Uruguay ble selvstendig i 1828, var det nesten ingen urfolk igjen i landet.

På begynnelsen av 1900-tallet fikk Uruguay et moderne demokrati. I 1973 tok militæret makten og innførte diktatur i landet. I 1985 ble Uruguay igjen et demokrati.

Uruguay er i dag et av de landene i Sør-Amerika med høyest inntekt. Landet har også et godt helsevesen.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Tor Opsvik
Universitetet i Oslo