Faktaboks

Turkmenistan
Hovedstad
Asjkhabad
Innbyggertall
6,43 millioner
Størrelse
469 930 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Serdar Berdymukhammedov
Språk
turkmensk
Nasjonaldag
27. oktober
Valuta
turkmensk manat
Flagg
plassering av Turkmenistan på jordkloden. Kart
Turkmenistan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Turkmenistan er et land som ligger i Asia. Landet grenser til Iran, Afghanistan, Usbekistan og Kasakhstan. Hovedstaden heter Asjkhabad.

Natur og klima

Plassering av Turkmenistan med naboland rundt, kart.
Turkmenistan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Turkmenistan har kyst mot Det kaspiske hav, som er verdens største innsjø. Landet er omtrent halvannen gang så stort som Norge i størrelse.

90 prosent av Turkmenistan består av ørken. Langs grensen til Iran er det mye fjell. Det finnes også elver og en stor kunstig kanal som er viktig for vannføringen i landet. Høyeste fjell heter Ayrybaba, 3139 meter over havet.

Turkmenistan har over 100 arter av pattedyr. Skruegeit, tiger og snøleopard lever i fjellene og er utrydningstruet. I ørkenen lever ørkengaupe, rev og gullsjakal.

Mesteparten av landets strøm og energi kommer fra fossilt brennstoff som naturgass.

Turkmenistan har et klima med varme somre og kalde vintre.

Folk og kultur

Rundt 85 prosent av befolkningen er turkmenere. Usbekere og russere er de største minoritetene. Det bor også fremdeles nomader i landet.

Rundt halvparten av befolkningen bor i byer. Turkmensk er offisielt språk. Rundt ti prosent snakker russisk. Islam er den vanligste religionen.

Grunnskolen er gratis, og alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 17 år. Universitet og høyskole er også gratis.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom. Vektløfting og hesteridning er også populære idretter i landet.

Politikk og økonomi

Turkmenistan er en republikk med president som statsoverhode. Presidenten har all makt og bare ett politisk parti er tillatt. Landet styres som et diktatur.

Internasjonale organisasjoner har kritisert landet for korrupsjon, brudd på menneskerettigheter og mangel på demokrati.

Selv om landet har mye ørken, jobber nesten halvparten av befolkningen med jordbruk. Turkmenistan har mye olje og gass, som landet tjener penger på å selge til andre land. Det veves også mange tepper.

Turkmenistan er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Mange store riker og folkegrupper har styrt i det området som nå er Turkmenistan. Fra 100-tallet var området en viktig del av Silkeveien, som var handelsrutene mellom Europa og Kina.

På 1800-tallet fikk Russland mer og mer innflytelse og kontroll i området. I 1924 ble Turkmenistan en del av Sovjetunionen.

Turkmenistan ble selvstendig etter at Sovjetunionen ble oppløst i 1991. Saparmurad Nijazov ble president etter selvstendigheten, og innførte et av verdens strengeste diktaturer.

I dag er det store forskjeller i befolkningen. Noen er veldig rike, mens andre er ekstremt fattige.

Les mer i Lille norske leksikon