Faktaboks

Kasakhstan
Hovedstad
Astana
Innbyggertall
19,0 millioner
Størrelse
2 699 700 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Kassym-Jomart Tokajev
Språk
kasakhisk, russisk
Nasjonaldag
25. oktober
Valuta
kasakhstansk tenge
Flagg
plassering av Kasakhstan på jordkloden. Kart
Kasakhstan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kasakhstan er et land i Asia. Landet grenser til Russland, Kina, Kirgisistan, Usbekistan og Turkmenistan. Hovedstaden heter Astana.

Natur og klima

Plassering av Kasakhstan med naboland rundt, kart.
Kasakhstan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kasakhstan er verdens største land uten kyst og omtrent sju ganger så stort som Norge. I vest grenser landet til Det kaspiske hav, som er verdens største innsjø. Store deler av landet består av stepper, som er dekket av gress og sand.

Det er også mange høye fjell, innsjøer, elver, ørken og områder med jordbruk i Kasakhstan. Det høyeste fjellet, Khan Tengri, rager 6995 meter over havet. Nasjonaldyret er ørn. Det lever også bjørn, gaupe, snøleopard og ekorn i landet.

Det meste av landets strøm kommer fra fossile energikilder som gass og kull.

Kasakhstan har et klima med kalde vintre og varme somre. Forurenset vann er et stort miljøproblem i landet.

Folk og kultur

Rundt to tredjedeler av befolkingen er kasakher. Russere er den nest største folkegruppen, men det bor også mange andre folkegrupper i landet. Mange russere flyttet fra Kasakhstan etter at Sovjetunionen ble oppløst i 1991.

Folk bor veldig spredt i Kasakhstan. Litt over halvparten av befolkningen bor i byer. Kasakhisk og russisk er offisielle språk. Islam er den største religionen.

Grunnskolen er gratis. Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 16 år, og mange fortsetter på videregående skole. Det finnes rundt 150 universiteter og høyskoler i landet.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Kasakhstan er en republikk med president som øverste leder. Landet har ikke frie valg, og presidenten har nesten all makt. Landets forrige president, Nursultan Nazarbajev, satt ved makten i nesten 30 år før han gikk av i 2019.

Myndighetene i landet har fått kritikk fra internasjonale organisasjoner for mangel på ytringsfrihet.

Mange mennesker jobber med utdanning, olje og landbruk. Kasakhstan har mye olje og gass, som landet tjener penger på å selge til andre land.

Kasakhstan er medlem av FN og Verdensbanken.

Historie

En stor del av befolkningen i Kasakhstan var opprinnelig nomader som kom til området for rundt 2000 år siden.

På 1200-tallet ble området erobret av Djengis Khan, og i 1731 ble deler av det som i dag er Kasakhstan en del av det russiske imperiet. Kasakhstan var en del av Sovjetunionen fra den ble opprettet i 1922. Landet ble selvstendig i 1991 da Sovjetunionen ble oppløst.

I årene etter selvstendigheten samarbeidet Kasakhstan mye med Russland. På 2000-tallet har særlig produksjon av olje ført til at Kasakhstan har fått mye bedre økonomi.

Les mer i Lille norske leksikon