Faktaboks

Iran
Hovedstad
Teheran
Innbyggertall
84,7 millioner
Størrelse
1 622 500 km²
Statsform
Islamsk republikk
Statsoverhode
Ayatollah Ali Khamenei
Språk
persisk
Nasjonaldag
11. februar
Valuta
iransk rial
Flagg
plassering av Iran på jordkloden. Kart
Iran (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Iran er et land som ligger i Midtøsten i Asia. Landet grenser til Irak, Tyrkia, Armenia, Aserbajdsjan, Turkmenistan, Afghanistan og Pakistan. Hovedstaden heter Teheran.

Natur og klima

Plassering av Iran med naboland rundt, kart.
Iran og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Iran har mange høye fjell og store områder med ørken. Det finnes også skog, elver og saltsjøer i landet. Det høyeste fjellet heter Damavend, 5607 meter over havet.

Nasjonaldyret er løve, selv om dyret ikke lenger finnes i Iran. I ørkenen lever gaseller, sjakaler og rever. I tillegg finnes det bjørn, gaupe og hjort i landet.

Iran har mye olje, og mesteparten av landets strøm kommer fra olje og gass. Iran har også fem atomkraftverk.

Iran har svært varmt klima, men temperaturene varierer mye med høyden over havet. Det har vært flere store jordskjelv i landet, der mange mennesker har mistet livet.

Folk og kultur

fjell med snø på, blomstereng i forgrunnen
Demavend er det høyeste fjellet i Iran, og den høyeste vulkanen i Asia, 5604 meter over havet. Demavend er en del av fjellkjeden Elburzfjellene.

Omtrent 75 prosent av Irans befolkning bor i byer. Teheran er den nest største byen i Midtøsten med 9 millioner innbyggere. I områdene med ørken bor det lite folk.

Persere er den største folkegruppen. Persisk er offisielt språk. Det er også andre folkegrupper med egne språk og kulturer i landet, blant annet kurdere og arabere. Sjiaislam er offisiell religion.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 14 år. Skolen er gratis, og nesten alle barn i landet kan lese og skrive.

Fotball er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

ulike vevde tepper henger på en murvegg
Iran er kjent for veving av vakre tepper med intrikat mønster. Dette håndverket har en tusenår lang tradisjon.
Av .

Iran er en islamsk republikk. Landet har en president og en regjering. De øverste religiøse lederne, ayatollaene, har mest makt. De styrer med støtte fra Revolusjonsgarden.

Det er valg i Iran, men det er ayatollaen som bestemmer i alle viktige saker. Flere folk i landet har blitt satt i fengsel eller blitt drept fordi de er uenige med ayatollaen og regjeringen.

Mange mennesker i Iran jobber med olje og gass. Landet tjener penger på å selge olje til andre land.

Iran er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

Iran het tidligere Persia og var et av de rikeste områdene i verden for flere tusen år siden.

Fram til den iranske revolusjonen i 1979 styrte forskjellige konger Iran som et diktatur. Etter revolusjonen ble ayatolla Ruhollah Khomeini leder i landet. Fra 1980 til 1988 var Iran i krig med nabolandet Irak. Millioner av iranere ble drept i denne krigen.

På 2000-tallet har Iran vært i flere konflikter med nabolandene. Iran føler seg truet av de mange amerikanske militærbasene i Midtøsten. USA og andre land har beskyldt Iran for å lage atomvåpen. Dette har ført til at mange land ikke vil samarbeide med Iran.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Eirik Kvindesland
University of Oxford