Faktaboks

Afghanistan
Hovedstad
Kabul
Innbyggertall
32,8 millioner
Størrelse
652 230 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
emir Hibatullah Akhundzada
Språk
pashto og dari
Nasjonaldag
19. august
Valuta
afghansk afghani
Flagg
plassering av Afghanistan på jordkloden. Kart
Afghanistan (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Afghanistan er et land som ligger vest i Asia. Landet grenser til Iran, Pakistan, Tadsjikistan, Kina, Usbekistan og Turkmenistan. Hovedstaden heter Kabul.

Natur og klima

Plassering av Afghanistan med naboland rundt, kart.
Afghanistan og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Afghanistan er nesten dobbelt så stort som Norge i størrelse. Mesteparten av landet består av høye fjellområder. Det høyeste fjellet heter Noshaq og strekker seg 7492 meter over havet. Det er også ørken og daler med store elver i landet.

Nasjonaldyret er snøleopard. Det lever også bjørner, ulver, sjakaler og rever i landet.

Afghanistan får strøm fra vannkraftverk og fossile kilder som olje og kull.

Landet har et klima med kalde vintre og varme somre.

Folk og kultur

oversiktsfoto av by med mange bygninger og biler

Kabul er den største byen i Afghanistan og hovedstaden. Byen er et viktig sted for handel og er kjent for sine store markeder. Fra Kabul går det veier østover til Pakistan og India, nordover til Usbekistan og sørover til byen Kandahar.

Foto av Kabul
Av /Shutterstock.

De fleste i Afghanistan bor på landsbygda. Omtrent fem millioner bor i hovedstaden Kabul.

Rundt 40 prosent av befolkningen er pashtunere, som er den største folkegruppen. Det finnes også mange andre folkegrupper som har egne språk. Offisielle språk er pashto og dari. Islam er den største religionen.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Skolen er gratis, men mange barn går ikke på skole fordi det har vært krig i mange år. I flere områder blir jenter nektet å gå på skole.

Cricket er den mest populære sporten blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

dalside med spredte hus
Nuristan er et område i skråningen til fjellkjeden Hindu Kush. Befolkningen dyrker korn og frukt. Nuristan ble en nasjonalpark i 2020.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Afghanistan er et slags monarki, kalt emirat. Landet var tidligere en republikk med president som statsoverhode, men i 2021 tok opprørsgruppa Taliban over og opprettet et islamsk emirat. Nå leder en emir (hersker) landet. Ingen andre land i verden har anerkjent det nye styret i Afghanistan.

De fleste menneskene i landet jobber med jordbruk og husdyr. Landet tjener penger på å selge frukt, tepper og skinn til andre land. Afghanistan er et av verdens fattigste land.

Afghanistan er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

På 1500-tallet var Afghanistan et viktig område for handel og reiser mellom Asia og Europa.

Afghanistan har vært styrt av mange land gjennom historien. Landet ble selvstendig og et monarki i 1919.

Sovjetunionen invaderte Afghanistan i 1979 og okkuperte landet fram til 1989. Afghanistan fikk våpen fra USA og Kina i denne perioden. På 1990-tallet var det borgerkrig i landet, før Taliban tok makten.

Etter terrorangrepene i USA 11. september 2001 invaderte USA Afghanistan fordi Taliban lot terroristene holde til i landet. Taliban mistet da kontrollen i landet.

Sommeren 2021 trakk USA soldatene sine ut av Afghanistan. I løpet av sommeren tok Taliban makten i mange byer i landet. I august tok de kontroll over Kabul og resten av landet.

Afghanistan og Norge

I perioden 2001–2021 var Afghanistan en av de største mottakerne av norsk bistand. Norge deltok med militære styrker i landet i denne perioden.

Les mer i Lille norske leksikon