Faktaboks

Kina
Hovedstad
Beijing
Innbyggertall
1,41 milliarder
Størrelse
9 388 210 km²
Statsform
republikk
Statsoverhode
president Xí Jìnpíng
Språk
kinesisk
Nasjonaldag
1. oktober
Valuta
yuan renminbi
Flagg
plassering av Kina på jordkloden. Kart
Kina (mørkegrønt) ligger i Asia (lysegrønt).
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kina er et land som ligger øst i Asia. Landet grenser til Russland og 13 andre land. I tillegg har landet en lang kyst mot Stillehavet. Hovedstaden heter Beijing.

Natur og klima

Plassering av Kina med naboland rundt, kart.
Kina og naboland
Kart
Av .
Lisens: CC BY NC 4.0

Kina er det største landet i Asia. Fjellområdet Himalaya ligger sørvest i landet med mange høye fjell. Det er også regnskog, gressletter, elver, innsjøer og ørken i landet.

Mount Everest ligger på grensen mellom Tibet i Kina og Nepal. Det er verdens høyeste fjell og toppen er på 8849 meter over havet.

Nasjonaldyret er panda. Det lever også tiger, leopard, bjørn, hjort og aper i Kina.

Over 70 prosent av landets strøm kommer fra olje og kull. Landet lager også noe klimavennlig energi fra vind, sol og vann.

Kina har flere typer klima. I nord og i fjellene kan det bli veldig kaldt, mens landet har et tropisk klima i sør.

Folk og kultur

Kina er et av verdens mest folkerike land. 65 prosent av befolkningen bor i byer.

Over 90 prosent av innbyggerne er han-kinesere. Det er også mange andre folkegrupper i landet med egne språk og egen kultur. Kinesisk (mandarin) er offisielt språk. Buddhisme, taoisme og kinesisk folkereligion er viktige religioner.

Alle barn må gå på skole fra de er 6 til de er 15 år. Skolen er gratis.

Bordtennis og basketball er populære idretter blant barn og ungdom.

Politikk og økonomi

Kina er en republikk med president som statsoverhode. Det er bare ett politisk parti i landet: kommunistpartiet. Det har all makt, og Kina regnes derfor for å være et diktatur.

Siden 1949 har Kina vært i konflikt om Tibet, Taiwan og flere havområder.

Kina blir ofte kritisert for brudd på menneskerettighetene og for manglende ytringsfrihet. Myndighetene blir også kritisert for diskriminering av flere av folkegruppene i landet. Hvert år henretter Kina flere mennesker enn alle andre land i verden til sammen.

Mange mennesker i Kina jobber med landbruk og industri. Landet tjener penger på å selge olje, klær, elektronikk og mange flere varer til andre land.

Kina er medlem av blant annet FN og Verdensbanken.

Historie

I over 2000 år var Kina et keiserrike. Lenge var Kina et av landene der folk visste mest om vitenskap og filosofi. Det siste keiserriket sluttet ved en revolusjon i 1911.

Etter andre verdenskrig ble det borgerkrig i Kina. Kommunistpartiet med lederen Mao Zedong vant krigen i 1949. De som tapte flyktet til øya Taiwan. Mao styrte Kina til han døde i 1976. Mange millioner mennesker ble drept i denne perioden.

Mens Mao styrte var det bare staten som eide fabrikker i Kina, og landet solgte lite varer til andre land. Siden 1980-tallet har folk fått lov til å starte egne bedrifter og Kina har åpnet for handel med utlandet.

De siste tiårene har det blitt mye mindre fattigdom i Kina, men det er fremdeles store forskjeller mellom fattige og rike i landet.

Les mer i Lille norske leksikon