Foto
Jeanne Gaelle Eyenga Mboosi fra Kamerun i 76-kilos-klassen i sommer-OL 2020, som ble holdt i 2021 på grunn av koronapandemien.
Vektløfting i OL
Av /NTB.

Vektløfting er en idrett hvor utøverne løfter en vektstang med armene, fra gulvet til over hodet. For å få godkjent et løft må de holde stanga med rette armer over hodet.

Det konkurreres i to øvelser i vektløfting. Øvelsene heter rykk og støt. De som driver med vektløfting, kalle ofte vektløftere. Konkurransene holdes som oftest innendørs.

Å løfte vekter er også en populær form for trening på treningssentre. I tillegg bruker mange vektløfting som styrketrening i andre idretter.

Utstyr

Vektløftere bruker en stang av metall som litt over to meter lang. Stanga kalles også vektstang. I hver ende av stanga er det runde skiver med hull i midten. Disse kalles vektskiver og kan i konkurranser veie fra 0,5 kilo til 25 kilo.

I konkurranser bruker vektløftere ofte en tettsittende drakt og et spesiallaget belte rundt livet. Mange har også bånd rundt håndleddene for støtte når de løfter vektene.

Øvelser og regler

Vektløfting er delt inn i øvelsene rykk og støt.

  • Støt: Løftet skal utføres i to deler. Først løftes vektstanga i et kraftig rykk fra gulvet til skulderhøyde, deretter en rask bevegelse for å skyve stanga over hodet. Til slutt holder vektløfteren stanga over hodet med rette armer.
  • Rykk: I rykk skal vektstanga løftes over hodet fra gulvet i en jevn bevegelse. Til slutt holder vektløfteren stanga over hodet med rette armer.

I både rykk og støt må vektstanga holdes i ro med rette armer over hodet før løftet kan godkjennes av dommerne. Det er ikke lov til å bøye knærne når vektstanga er over hodet.

Alle løft i vektløfting må godkjennes av minst to av tre dommere.

Konkurranser

I konkurranser har vektløfteren tre forsøk. Hen kan selv velge hvilken vekt som skal løftes. Dette gjelder i både rykk og støt. Løftet med den tyngste vekten av de tre forsøkene blir stående resultat.

Den som løfter mest sammenlagt i rykk og støt, vinner konkurransen. I VM kåres det også én vinner i hver enkelt øvelse.

For at konkurransen skal bli mest rettferdig, konkurrerer de som veier det samme mot hverandre. Det heter at man konkurrerer i samme vektklasse. Det finnes konkurranser i mange forskjellige vektklasser.

Historie

Konkurranser om hvem som kan løfte den tyngste vekten, har blitt holdt i tusenvis av år. Moderne vektløfting oppsto på 1800-tallet.

Vektløfting for menn har vært med i OL siden 1896, mens kvinner fikk konkurrere for første gang i 2000.

I Norge ble de første konkurransene i vektløfting arrangert på 1930-tallet.

Norges Vektløfterforbund har i dag rundt 3600 medlemmer i 43 klubber.

Les mer i Lille norske leksikon

Faktasjekk av

Jørn Sundby